Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna i Berg har lämnat sitt budgetförslag

Bilda en omställningsgrupp, använd 100 procent av skatteintäkterna och våga fatta beslut. Det är socialdemokraternas huvudsakliga punkter i deras budgetförslag i Berg 2009.

Annons
Under ett medlemsmöte i går kväll sa socialdemokraternas medlemmar ja till partiets budgetförslag för 2009.
I huvudsak går oppositionens förslag ut på att Bergs kommun nästa år ska ha ett "ekonomiskt omställningsår". Partiet vill att kommunen ska budgetera för att 100 procent av skatteintäkterna används till verksamhet. Majoriteten har föreslagit 99 procent. Syftet med omställningsåret är att få arbetsro och lyckas arbeta fram en ekonomi i balans, menar oppositionen.
– Vi måste ha rimliga ekonomiska mål, säger Monica Hallquist, ordförande för socialdemokraterna i Berg.
Partiet vill att en omställningsgrupp, som får resurser i form av pengar, bildas. Omställningsgruppens uppgifter ska bestå av att se över kompetensbehovet i verksamheten, göra en översyn av Bergs demografiska struktur, utreda hur vården ska se ut i framtiden, ta nya tag i skolutredningen, ta fram en plan på fastigheter som kan säljas och aktivt söka möjligheter att samarbeta med andra kommuner. Att lösa problematiken med skuldsättningen och investeringsbehovet ska också ingå i omställningsgruppens arbete, föreslår oppositionen.
– Omställningsgruppen ska aktivt föra en dialog med arbetstagare, fackorganisationer och medborgare, det här ska vara en öppen process, säger Monica Hallquist.
Enligt förslaget ska omställningsgruppen successivt rapportera tillbaka till kommunfullmäktige.
– Det är dags att verkställa de beslut som fattades för två år sedan, nämligen att ta ett helhetsgrepp och presentera en strukturplan för verksamheterna i Bergs kommun, säger Monica Hallquist.
– Vi socialdemokrater tar samtidigt initiativet till att inbjuda övriga partier i Bergs kommun till överläggningar. En kriskommission måste tillsättas,säger oppositionsrådet Karin Paulsson i ett pressmeddelande.
Socialdemokraterna vill också fördela pengarna en aning annorlunda i kommunens nämnder jämfört med majoritetens förslag. Oppositionen vill att kommunstyrelsen får en miljon mer att förfoga över under 2009 och att verksamhetsnämnden får ytterligare 3,2 miljoner kronor att röra sig med under omställningsåret.
På tisdag ska kommunfullmäktige klubba budgeten för 2009.

Mer läsning

Annons