Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialbidragen skenar i Berg

/
  • Det är ingen rolig läsning Kjersti Blix, socialtjänstchef i Berg, har framför sig. I slutet av förra året ökade socialbidragsutbetalningarna rejält, och det ser ut att fortsätta under 2011.
Foto: Daniel Hansson

Vart tionde hushåll i Berg har nu någon form av ekonomiskt bistånd och anmälningarna om barn som far illa fördubblades förra året.

– Det här hänger ihop med att jobben har försvunnit från kommunen, säger socialtjänstchefen Kjersti Blix.

Annons

Det var när ärendena började hopa sig hos socialtjänsten i Berg i slutet av förra året som varningsklockorna ringde.

När siffrorna för 2010 var sammanräknade stod det klart att antalet hushåll som får ekonomiskt bistånd, i dagligt tal kallat socialbidrag, har ökat ordentligt – från 352 till 441 stycken. Det är ungefär vart tionde hushåll i kommunen.

– Och det är inte ungdomar som står för ökningen utan det är gruppen familjeförsörjande eller ensamstående, förklarar Kjersti Blix.

Hon vet inte exakt vad anledning till ökningen är, men misstänker att bland annat arbetslösheten i kommunen är orsaken.

Bergs kommun har nämligen högst andel öppet arbetslösa i länet just nu.

Nedläggningen av ACB Laminat i Skanderåsen är en av bovarna i dramat.

– Folk kan inte försörja sig längre. Sedan har det även att göra med förändrade försäkringssystem och att folk blir utförsäkrade, säger Kjersti Blix.

Men problemen slutar inte där.

Som en följd av hushållens ansträngda ekonomi ökar även alkohol- och narkotikamissbruket, visar statistik från tillnyktringsenheten i Östersund, och anmälningarna om barn som far illa har fördubblats det senaste året.

Kjersti tror att hela den här utvecklingen hänger ihop.

– Det kan vara så att familjerna mår dåligt på grund av sämre ekonomi och ett ökat missbruk.

Under årets första två månader har socialtjänsten överskridit budgeten och Kjersti Blix har vänt sig till politikerna i kommunen för att få anställa mer personal för att klara av det akuta läget.

– Det kan bli så att vi måste ta pengar från det förebyggande sociala arbetet för att klara det här, för som det ser ut nu så ser jag inte att den här utvecklingen ska vända.

Mer läsning

Annons