Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopad skrotbilspremie – hot mot miljön

/
  • Esbjörn Einebrant, som driver Åsarnas bildemontering, tror att den slopade bilskrotspremien på sikt kommer att innebära stor miljöpåverkan.
  • Innan premien slopades skrotades ungefär en bil varje dag på Åsarna bildemontering. I dag är det omkring en i veckan.

När bilskrotspremien plockades bort slutade folk att skrota sina bilar. Nu varnar branschen för hur de miljöfarliga bilarna allt oftare övergivs i naturen.

Annons

Nu är det definitivt – den slopade bilskrotspremien kommer inte att återinföras. Bilskrotsbranschens sista hopp hade lagts på regeringens vårbudget, som presenterade strax före påsk. Men finansminister Anders Borg och hans kollegor valde att inte vika något utrymme för ett återinförande av premien.

I ett brev till en bildemonterare i regionen förtydligar miljödepartementet ställningstagandet: ”regeringen har inga planer på att med utgångspunkt i detta återinföra en skrotningspremie”, skriver de.

För landets bilskrotare har beslutet att ta bort skrotningspremien och i stället införa ett producentansvar, som verkställdes i mitten av 2007, inneburit att många har svårt att överleva. Alla klarar sig inte på endast reservdels- och metallskrotsförsäljning.

Men det finns också en miljöaspekt med den slopade bilskrotningspremien.

– Tidigare fick vi in i runda slängar en bil per dag, nu är det bra om vi får in en per vecka, säger Esbjörn Einebrant, som tillsammans med sin bror driver Åsarna bildemontering.

– Nu sitter folk i stället och håller på sina bilar. Vissa tror kanske att de kommer att få betalt för dem en vacker dag, fortsätter han.

När de gamla bilarna inte lämnas in till bilskrotarna är risken att de hamnar i skogen eller blir stående på någon gård någonstans stor, menar Esbjörn Einebrant.

– Vi miljösanerar alla bilar, men när de blir stående utomhus är risken stor att de läcker olja eller bensin som skadar miljön, säger han.

Bara i Bergs kommun finns omkring 1 600 avställda bilar som inte skrotats, och fler kommer det att bli om bilskrotspremien inte återinförs, tror Esbjörn Einebrant.

– Gårdsplaner där det står åtta, tio bilar på en rad kommer bli vanligare och vanligare, säger han.

För Åsarna bildemontering har slopandet av skrotpremien inneburit att bröderna Einebrant varit tvungna att tänka om för att överleva. I stället för att klara sig på att skrota bilar har de varit tvungna att hitta nya affärsidéer.

– Det gäller att se över möjligheterna att sälja mer reservdelar. Problemet är bara att situationen är likadan för hela branschen och alla vill ha tag bilar som går att plocka ner och sälja, säger han.

Mer läsning

Annons