Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterklubb vill fräscha upp Ljungdalens skidspår

/
  • Längdskidspåren i Ljungdalen ska bli bättre. Skoterklubben, med ordförande Vesa Kalenius i spetsen, äskar tillsammans med byns turistförening pengar för att kunna hålla spåren i gott skick. Om något år hoppas de kunna anställa någon som får ansvar för spåren. Foto: Sandra Högman

Längdskidspåren i Ljungdalen har länge varit undermåliga. Nu kraftsamlar byn för att hitta en lösning.

– Målet är att kunna säsongsanställa en spårare, säger turistföreningens Reimar Larsson.

Annons

Ljungdalen har vuxit som turistmål. Inom ett par år har både hotell- och stugverksamheten utvecklats, liftsystemet har restaurerats och flera nya nedfarter för utförsåkning har byggts.

– Det vi saknat i utbudet är väl egentligen bara fungerande längdskidspår, konstaterar turistbyråansvarige Reimar Larsson.

Anledningen till att det inte funnits fungerande längdskidspår de senaste åren är att de samarbetsprojekt turistföreningen och idrottsklubben haft med Arbetsförmedlingen avvecklats.

Men nu ska det bli ändring på de dåligt efterhållna längdskidspåren. På initiativ från skoterklubben har ansvaret över spåren flyttats från idrottsföreningen till skoterklubben.

– Det är väl lika bra att vi tar på oss ansvaret eftersom vi ändå ska hålla efter skoterlederna och vi har ju den utrustning som krävs för att hålla spåren öppna, säger Vesa Kalenius, ordförande i skoterklubben.

I dag sköts prepareringen av spåren av ideella krafter, men i framtiden hoppas både snöskoterklubben och turistföreningen på att kunna vidareutveckla verksamheten.

– Det håller inte i längden om någon ska sköta det här på fritiden, säger Vesa Kalenius.

Just nu äskar de båda föreningarna pengar från både utvecklingsfonder och företagare i området. Dessutom håller de just nu på att utveckla en sms-tjänst för att de som nyttjar skoterlederna enkelt ska kunna betala för sig. Och det finns förhoppningar på att även längdskidspårningen ska kunna finansieras genom betaltjänster via sms.

– Vi får ju inte ta ut en avgift från skidåkarna, men förhoppningsvis förstår folk att de måste vara med och betala en liten slant för att hålla spåren välskötta, säger Reimar Larsson.

Förhoppningen är att det ska finnas ett så pass stort startkapital att det inom en snar framtid ska vara möjligt att anställa någon som ansvarar för spåren.

– Ambitionen är att ha någon anställd från jul och fram till april varje år, säger Reimar Larsson.

Både Reimar Larsson och Vesa Kalenius är övertygade om att fungerande längdskid- och skoterspår kan ge ringar på vattnet för turismen i byn.

– Om vi kan marknadsföra välfungerande spår lockar det säkert fler besökare, säger Reimar Larsson.

Men den planerade satsningen gynnar inte bara turisterna, menar Vesa Kalenius.

– Det här gynnar alla, även de som bor här. Fungerande spår höjer levnadsstandarden.

Mer läsning

Annons