Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolskjutsar i Berg blir en fråga för länsrätten

Bergs nya regler för skolskjutsar strider mot lagen. Det menar två föräldrar, som nu överklagar kommunens beslut till länsrätten.

Annons

I början av oktober beslutade verksamhetsnämnden att från och med den nästa år strikt tillämpa lagen om skolskjutsar för elevers resor till anvisad kommunal skola. Det enda undantaget från reglerna är om en elev som fått ett busskort för att ta sig till anvisad skola väljer en annan skola och det därmed inte innebär någon merkostnad för kommunen.

Men beslutet strider mot kommunallagens likställighetsprincip, menar två föräldrar i kommunen som nu har överklagat beslutet till länsrätten. Föräldrarna menar att det blir en negativ särbehandling av de barn som väljer friskola framför kommunal skola eftersom elever kan få busskort om de väljer en annan kommunal skola, men inte om de väljer en friskola.

”Kommunens beslut innebär i praktiken dock att de barn som är berättigade till skolskjuts till den skola de normalt tillhör, inte har rätt till busskort om de väljer en icke-kommunal skola, även om det är en kostnadsneutral lösning för kommunen”, skriver föräldrarna i sin överklagan.

Mer läsning

Annons