Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolräddning i Rätan kan få dystra konsekvenser

/
  • Barn- och utbildningsutskottet, med ordförande Dan Östberg  i spetsen, diskuterade under gårdagens sammanträde konsekvenserna om Rätans högstadium inte läggs ner. Foto: Ulrika Andersson

Skolan räddas kvar, men nästan hälften av lärarna på högstadiet i Rätan kan försvinna. Konsekvenserna kan bli stora om kommunens alla skolor räddas kvar, konstaterar barn- och utbildningsutskottet.

Annons

I tisdags upplöste en oenig kommunstyrelse verksamhetsnämndens beslut att lägga ner högstadiet i Rätan och låta skolan i Skålan gå samma öde till mötes om de inte får sin friskoleansökan beviljad.

I går diskuterade politikerna i barn- och utbildningsutskottet konsekvenserna om nedläggningen inte följföljs. Till mötet var också de berörda rektorerna kallade.

Om högstadiet i Rätan inte läggs ner och skolorna samtidigt ska följa de nyckeltal som kommunfullmäktige beslutat om, kommer två av de fem högstadielärarna i Rätan att försvinna till hösten.

– Förutom att vi kommer att få budgetproblem redan till hösten, kommer det enligt de ansvariga rektorerna bli svårt, om inte omöjligt, att bedriva undervisning. Det blir helt enkelt för dramatiska förändringar, säger barn- och utbildningsutskottets ordförande Dan Östberg, tidigare Bergspartist och numera Centerpartist.

Om undervisningen ska säkerställas måste kommunfullmäktige ändra de nyckeltal som satts upp, eller skjuta till mer pengar, kom barn- och utbildningsutskottet fram till under gårdagens sammanträde.

Och det kan bli förändringar om högstadiet inte läggs ner, varnar utskottet.

– I dag går högstadieeleverna hemmahörande i Klövsjö på skolan i Rätan. I framtiden kan de i stället hänvisas till Svenstavik, säger Dan Östberg.

Om det förslaget blir verklighet skulle kommunen spara 400 000 kronor årligen på den skolskjuts som dagligen går mellan Klövsjö och Rätan. Eleverna skulle då i stället få åka med den ordinarie linjetrafiken till Svenstavik.

– Gör vi så kommer ytterligare nio elever försvinna från Rätan, och det bli ännu svårare att nå upp till nyckeltalen, säger Östberg.

Den 16 mars är det dags för kommunfullmäktige att säga sitt i skolfrågan. De har i princip då två förslag att ta ställning till: verksamhetsnämndens nedläggningsbeslut eller kommunstyrelsens resolution att ge skolorna respit.

Mer läsning

Annons