Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolprojekt i Yttergärde kan bli förebild i Sverige

I tre år har Myrvikens skola samarbetat med en bondgård i Yttergärde under projektet ”Gården som pedagogisk resurs”. Nu kan idén bli förebild för resten av landet.

Annons

I en motion till LRF:s rikstämma i april har det föreslagits att LRF ska utveckla projektet i Yttergärde och göra det rikstäckande. Just nu håller Ylva Folin, affärsutvecklare vid LRF, på att utreda om det finns fog att rekommendera medlemmarna att använda ”Gården som pedagogisk resurs” som en affärsstrategi.

– Eftersom bönderna är som vilka företagare som helst måste det naturligtvis finnas en betalningsvilja hos skolorna om det här ska fungera, säger hon.

Myrvikens skola har under hela projekttiden varit den enda skola i Sverige som flyttat delar av undervisningen till en bondgård. I Norge finns många gårdsskolor, vilket enligt uppgift fungerar bra.

– Det skulle vara roligt om det gick att starta fler projekt som liknar det här. Det är väldigt häftigt att se hur engagerade barnen blir när de kommer till gården, säger Ylva Folin.

”Gården som pedagogisk resurs” i Yttergärde kommer under nästa år att avslutas. I den budget som Bergs fullmäktige i tisdags klubbade finns inga öronmärkta pengar för projektet.

– Om de klarar kostnaden med de anslagna pengarna får de naturligtvis fortsätta, säger verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen, c. Men vi har i dagsläget inte 250 000 kronor att avsätta för ett sådant projekt när kommunens ekonomi ser ut som den gör.

Mer läsning

Annons