Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolnedläggningarna i Berg stoppas

De planerade nedläggningarna av fyra byskolor i Bergs kommun stoppas.
Ledamöterna i verksamhetsnämnden backade i går och gav skolorna en respittid på tre år.

Annons

Enligt det budgetförslag som presenterades för ett par veckor sedan skulle skolorna i Åsarna, Skålan, Klövsjö och Kövra läggas ned redan till hösten. Men sparförslaget röstades i går ned av en oenig verksamhetsnämnd.
Bara centerpartiet och kristdemokraterna sa ja till förslaget. Efter votering vann oppositionens idé att ge skolorna en tidsfrist till år 2012, och om ett år i stället titta på strukturen i högstadieskolorna.
Verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen, c, var märkbart besviken efter gårdagens möte.
– Under det dryga år som vi har utrett skolstrukturen i Berg har vi trott att fler ledamöter i nämnden varit inne på samma spår som vi, eller till och med varit beredda att gå ännu längre, säger han.
– Att vi efter drygt ett år av utredning i skolfrågan ska fortsätta utreda är hårresande, fortsätter Medalen.
Tillsammans med kristdemokraterna har centern lämnat in en skriftlig reservation mot gårdagens beslut. De menar att det är orimligt att lokalkostnaderna under 2009 ska öka med över en miljon kronor medan pedagogisk verksamhet får stå tillbaka.
– Det är absurt att vi ska satsa på lokalkostnader i stället för att köpa in läromedel och fortbilda pedagogisk personal, säger Torsten Medalen.
Vänsterpartiets Alf Lundin är nöjd med gårdagens beslut.
– Jag har inget mandat från mitt parti att avveckla några skolor. Jag tycker att det är ett ypperligt förslag att ge skolorna en respittid. Nu får verksamheterna arbetsro och vi har tid att se över fler delar av skolstrukturen. Jag har länge tyckt att vi ska se över, exempelvis, särskolan, säger han.
• Men är det inte konstigt att satsa på lokaler i stället för pedagogisk verksamhet?
– Jag ser det inte så. Lokalerna finns ju kvar ändå även om vi skulle lägga ned byskolor. Problemet skulle bara flytas till Bergshyreshus, säger Alf Lundin.
I början av mars kommer kommunfullmäktige att ta det slutgiltiga beslutet i skolfrågan.

 

Mer läsning

Annons