Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexårige Samuel försvann framför ögonen på mamma

/
  • ”Vi stängde av motorerna på skotrarna och då hörde vi någon som ropade på mamma långt in i skogen”, berättar Kalle Nordin och Stefan Nyberg, som i lördags räddade sexårige Samuel från Timrå som kört fel på skidor och fastnat i oländig terräng. Foto: Jan Andersson
  • ”Vi stängde av motorerna på skotrarna och då hörde vi någon som ropade på mamma långt in i skogen”, berättar Kalle Nordin och Stefan Nyberg, som i lördags räddade sexårige Samuel från Timrå som kört fel på skidor och fastnat i oländig terräng. Foto: Jan Andersson
  • Sexårige Samuel från Timrå försvann i ett oländigt skogområde i Klövsjö.
  • ”Det känns jätteskönt att vi hittade igen Samuel, säger Kalle Nordin och Stefan Nyberg, som jobbar på Klövsjö liftanläggningar.
  • ”Vi fick krypa 20 minuter för att ta oss fram till Samuel”. Kalle Nordin och Stefan Nyberg fick jobba hårt i den djupa snön.
  • Inte lätt att ta sig fram för en liten grabb i det här snödjupet. Det är nog så jobbigt för Kalle Nordin.

Mamman såg sin sons röda jacka när han åkte slalom.
Plötsligt försvann han bara.

Annons

Stefan Nyberg, driftsansvarig vid Klövsjö Skistar, berättar om lördagens drama vid slalombacken där sexårige Samuel från Timrå försvann i oländig terräng.

Det var nu i lördags som två familjer från Sundsvall med sammanlagt fem barn roade sig i Klövsjös slalombacke. En bit in på eftermiddagen upptäckte sällskapet att ett av barnen saknades och man började själv att leta efter den sexåriga pojken.

När man inte kunde hitta Samuel larmade man liftpersonalen för att få hjälp.

– Vi hade ögonkontakt med honom hela tiden, berättar pojkens mamma Anna Nordlander från Timrå. Vi såg hans röda jacka när han åkte på banorna bredvid slalombacken, men helt plötsligt var han borta. Efter att vi ropat en bra stund på honom kontaktade vi liftpersonalen.

Stefan Nyberg berättar:

– Vi tog våra skotrar och börja söka av stugområdet, parkeringen och värmestugan men vi hittade ingen grabb

Det var Stefan som tillsammans med kollegan Kalle Nordin fick larmet om att ett barn hade försvunnit.

– Då började vi söka av skogsbanorna bredvid själva slalombacken i stället.

En bit upp i backen går skogsbanan i en svår terräng och Stefan och Kalle körde sina skotrar så nära banan det gick och stängde av motorerna för att höra om någon skrek på hjälp.

– Då hörde vi att någon grät och ropade på mamma långt in i skogen så vi ropade allt vi kunde att vi skulle ta oss dit och att han inte skulle vara rädd.

Eftersom snön i det aktuella området är över metern djup så gick det inte att komma fram på annat sätt än genom att krypa, så Stefan och Kalle fick jobba hårt för att ta sig fram till Samuel.

– Eftersom han varit fast i skogen ett par timmar ville vi komma till honom så fort det bara gick.

– När vi äntligen kom fram såg vi att han kommit ifrån skogsbanan och följt ett gammalt skidspår som gick åt fel håll med branta stup på sidorna. Han vågade inte fortsätta och han kunde inte backa. Hjälmen, som han hade haft på sig, hade han kastat av sig någonstans i skogen.

Stefan Nyberg säger att om Samuel hade ramlat ner för branten kanske de inte hade hittat honom medan det ännu var ljust och då hade man behövt kalla på all förstärkning man kunde uppbringa.

– Nu gick allt bra och vi tog med grabben samma väg vi kommit och han fick åka skoter till sin mamma, som nu var närmast i chocktillstånd över att hennes pojke var borta.

Men när hon fick hålla om sin grabb igen så kom glädjetårarna och Stefan och Kalle blev också omkramade.

– Det känns fint att allt gick bra, säger Stefan. Jag har jobbat ett trettiotal år med det här, men aldrig varit med om att ett barn försvunnit tidigare.

Samuels mamma Anna berättar att det var fruktansvärt när pojken försvann.

– En tanke var att någon hade tagit honom och en massa andra hemska tankar som flög runt i huvudet.

Samuel själv berättade efteråt att han hade ramlat ner i djupa snöhål flera gånger och att han varit rädd, men när han hörde skotrarna förstod han att de hade börjat leta efter honom.

Mer läsning

Annons