Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ser bygdens möjligheter med uranbrytningen

/
  • ”Det är bara nejsägarnas åsikter som hörs, men vi är många som tror på brytning”, säger Karl-Gunnar Malm (till höger). Han får medhåll av Sven Malm, Christoffer Malm, Göran Follstad, Rasmus Åsell, Andreas Åsell och Ricky Prestberg.  Foto: Sandra Högman

Uranbrytning eller inte – åsikterna om en eventuell gruva i Oviken går isär.

– Det är bara nejsägarnas åsikter som hörs, men vi är många som tror på brytning, säger Karl-Gunnar Malm.

Annons

Just nu har ett flertal prospekteringsbolag tillstånd att leta uran och andra industrimineraler i Jämtlands län. För att i framtiden kunna utvinna det radioaktiva grundämnet vill bolagen i framtiden öppna ett dagbrott i länet, troligtvis på gränsen mellan Berg och Åre.

Som LT vid flera tillfällen tidigare berättat finns ett missnöje till planerna på brytning. Hundratals motståndare har upprepade gånger samlats för att offentligt demonstrera mot uranbrytning och en förening som ska värna om Storsjöbygdens miljö har bildats, bland annat i syfte att stoppa projekteringsbolagens planer.

Men det finns en sida i debatten kring uran som inte kommit fram, menar en rad invånare i Oviken med omnejd som LT talat med.

– All typ av service har lagts ner i bygden. Det här kan vara ett sätt att äntligen få jobb till Oviken, säger Sven Malm, som driver verkstad i Oviken.

Han får medhåll av sin bror Karl-Gunnar Malm som arbetar vid samma företag:

– Flera länder väljer att satsa på kärnkraft, men det är brist på uran. I Sverige har vi en uranrik berggrund, säger han.

Och enligt bröderna Malm är de långt i från ensamma om åsikterna.

– De flesta i den yngre generationen vill ha en gruva för att kunna stanna kvar i länet och ändå ha ett jobb. Många av våra kunder är också för i uranfrågan, menar de.

Andreas Åsell som bor i byn är en av de unga som är för en eventuell gruvdrift:

– Jag är arbetssökande och hoppas på jobb. Även om det säkert dröjer innan en gruva kan öppna kanske det kan öppna dörrar för andra längre fram.

Samtidigt tycker Sven och Karl-Gunnar Malm att urandebatten spårat ur. De menar att diskussionerna tenderar att bli allt mer onyanserade och att samtalen övergått i pajkastning. En av dem har också hängts ut på en bloggsida på internet och uppmanats att flytta från kommunen på grund av sina åsikter.

– Jag skulle bara önska att vi kunde prata om det här sakligt och lugnt, säger Karl-Gunnar Malm.

I dag har kommunerna vetorätt i frågan om brytning av uran. Bergs kommun har fattat ett principbeslut att varken tillåta brytning eller projektering. Men det kanadensiska prospekteringsbolaget Continental Precious Minerals, som uppskattar värdet på skiffern i området till flera hundra miljarder kronor, tror inte att Berg i slutändan kommer att kunna säga nej.

– Vi skulle inte satsa våra pengar här om vi inte tror att vi kan få öppna en gruva, säger Gustav Åkerblom, geolog vid bolaget, till SVT:s Mittnytt.

Mer läsning

Annons