Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp i backen

/
  • Richard Hedlunds familj har en stuga i Klövsjö, och han är därför en van besökare i byns skidbackar.
  • Familjerna Kullström och Melker, från Stockholm respektive Göteborg, brukar åka på en skidsemester tillsammans varje vinter. I år valde de Klövsjö. När LT träffade dem i lördags hade Tomas, Anders, Sara, Helen, Gunilla, Anna och Elin tagit en paus för att avnjuta en fika i solskenet.
  • Sven Elmgärde, Katarina Elmgärde och Hans Engberg hämtar igen sig innan det är dags att sätta sig i Express-liften för att sedan kasta sig ned förbackarna igen.
  • Anders Gustafsson och hans son Edvin Lindholm-Gustafsson har haft en underbar vecka i Klövsjö. ”Om solen fortsätter att titta fram är jag övertygad om att norrlänningarna får ett härligt sportlov”, säger Anders.

Både stockholmarna och skåningarna har haft sitt – nu är det Norrlands tur. I dag inleds sportlovet för tusentals norrländska skolelever.

Annons

I fredags gjorde tusentals skolelever sin sista skoldag före sportlovet. Under hela den kommande veckan är alla matte-, geografi- och svensklektioner inställda.

I stället är det 100 procent ledigt som står på schemat.

Många väljer att resa till fjällen under lovet. Då skidturismen är en av få branscher som går bra trots rådande lågkonjunktur gnuggar många stug- och hotellägare händerna i sportlovstider.

Men i helgen var det fortfarande stockholmarna som dominerade i de jämtländska skidbackarna.

– Vi kom förra söndagen och åker hem i morgon (läs söndag), säger Sven Elmgärde när LT träffade honom i slalombacken i Klövsjö i lördags.

Även Anders Gustafsson och hans son Edvin Lindholm-Gustafsson gjorde sin näst sista dag i skidbacken i lördags. De berättar om en underbar vecka i Klövsjö där det soliga vädret dominerat dagarna i skidbacken.

– Om solen fortsätter att titta fram är jag övertygad om att norrlänningarna får ett underbart sportlov, säger Anders.

Sportlovet i Sverige har sitt ursprung i det så kallade kokslovet som infördes 1940. På den tiden rådde ransonering i Sverige och eleverna skickades hem en vecka under början av året för att spara på den ved som användes för att värma upp klassrummen.

I dag har de svenska kommunerna delat upp sportlovet på tre veckor. Göteborg med omnejd är de första som skickar ut sina elever på lov – nämligen vecka 8. Vecka 9 är det eleverna i de mellersta delarna av landet samt de som bor i Skåne län som har ledigt, och vecka 10 är det alltså Norrlands tur.

Mer läsning

Annons