Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scannern visar om cancern spridits

/
  • ”Det är rätt behagligt att få ligga ner en stund”, säger Gösta och skrattar.
  • På isotopavdelningen på sjukhuset fick Gösta just den här dagen träffa biomedicinska analytikern Barbro Björklin som gav honom en spruta med ett radioaktivt ämne.
  • ”Om min känsla stämmer kommer bilderna visa att cancern spridit sig ytterligare”, säger Gösta.

Här kartläggs cancerspridningen i Gösta Olofssons kropp. Med hjälp av gammakameran avbildas metastaserna i hans skelett.
– Själva undersökningen är inte gruvsam, men resultatet är det, säger han.

Annons

I onsdags åkte prostatacancerdrabbade Gösta Olofsson från Svenstavik till Östersunds sjukhus för att genom gå en skelettröntgen, eller en nuclearmedicinsk undersökning som är den korrekta facktermen.

Gösta Olofsson har varit med om samma typ av undersökning vid två tillfällen tidigare och vet hur det går till. Men trots att han är en van patient kände han sig något spänd inför sjukhusbesöket.

– Det är väl egentligen inte själva undersökningen jag gruvar mig för, det gör ju inte ont eller så. Det är resultatet av den jag känner olust inför. Om min känsla stämmer kommer bilderna visa att cancern spridit sig ytterligare, säger Gösta.

På isotopavdelningen på sjukhuset fick Gösta just den här dagen träffa biomedicinska analytikern Barbro Björklin som gav honom en spruta med ett radioaktivt ämne. Även om det kan låta lite otäckt att få ett radioaktivt ämne insprutat i kroppen är det ingenting farligt, försäkrar Barbro Björklin.

– Vanlig röntgen avger mer strålning, berättar hon.

Det radioaktiva ämnet syftar att ”fastna” i skelettet och samlas i de delar som drabbats. Den processen tar ungefär två till tre timmar, och först då är det möjligt för gammakameran att avbilda metastaserna i skelettet.

När Gösta Olofsson efter ett par timmar var tillbaka på isotopavdelningen var det Anna-Maria Näsström som tog emot, även hon är biomedicinskanalytiker. Och Gösta Olofsson fick börja med att ta av sig alla metallföremål samt sina glasögon.

– Annars kommer de att synas på bilderna, förklarar Anna-Maria Näsström.

Hon hjälper därefter Gösta att lägga sig på britsen under gammakameran och hans händer sveps in med en handduk för att de ska ligga kvar längsmed kroppen under hela undersökningen. Därefter påbörjas undersökningen. Gösta skjutsas under den stora apparaten och sedan sakta, sakta ut igen. Under tiden fångar gammakameran upp strålarna som det radioaktiva ämnet han tidigare fick injicerat avger.

– Det är rätt behagligt att få ligga ner en stund, säger Gösta och skrattar.

Efter undersökningen skickas bilden till en röntgenläkare. Inom någon vecka får Gösta svar huruvida cancern i hans kropp har spridit sig eller inte.

Mer läsning

Annons