Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Satsa på pumpen före choklad och blommor”

/
  • I morgon, på alla hjärtans dag, tycker Alf Lundin att länsborna ska ägna sitt eget och andras hjärtan en extra tanke.
  • Numera är promenader med hunden Pelle naturliga inslag i Alf Lundins vardag.
  • ”Hunden Pelle har varit den bästa hjärtmedicinen för mig”, konstaterar Alf Lundin. Men precis efter operationen fick Alf inte lyfta och för att promenaderna skulle bli genomförbara byggde svärfar en ”handikappramp” för att Pelle skulle ta sig ner för farstutrappan. Foto: Sandra Högman

Stress, rökning och osunda matvanor fick gå först. Efter sin andra hjärtoperation i höstas bestämde sig politikern och mångsysslaren Alf Lundin för att ändra livsstil. I morgon, på alla hjärtans dag, tycker han att länsborna ska ägna kroppens livsviktiga pump en extra tanke.

Annons

För snart tolv år sedan började Alf Lundin, Kövra, engagera sig politiskt. Sedan 1998 sitter han på ett av Vänsterpartiets mandat i kommunfullmäktige i Berg. Han är också engagerad i landstingspolitiken och är förste vice ordförande i förbundsstyrelsen för FUB, Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning.

– Nära och kära runt omkring mig har alltid sagt att jag borde lugna ner mig lite, men jag har alltid avfärdat påståendet att jag skulle ha för mycket att göra, säger Alf Lundin.

2005 blev Alf Lundin sjuk. Han trodde att ha hade fått lunginflammation, men hade inte tid att besöka läkare och ringde till hälsocentralen och bad om ett recept på penicillin.

– Som tur var gick de inte med på det, säger Alf och skrattar.

Efter en blodtryckskontroll på hälsocentralen skickades han till Östersunds sjukhus och därefter med ambulansbuss till Umeå för en kranskärlssprängning. Efter ingreppet återvände han till sitt engagemang i politiken och föreningslivet.

– Jag gjorde väl egentligen allting som man inte ska göra. Jag fortsatte med min rökning och mina matvanor, samtidigt accelererade jag mitt engagemang. Jag har ett naturligt arbetssätt som inte passar den här sjukdomen, berättar han.

Inte helt otippat försämrades Alfs kondition och hälsa ännu mer. Vid fysisk ansträngning var han nästan alltid tvungen att dela upp göromålet för att orka samt ta en nitroglycerintablett. Han berättar bland annat om hur ansträngande det var att klippa gräsmattan om somrarna och gå bara ett par kvarter under sina resor till Stockholm. Även orken i de uppdrag han tagit på sig tappade han bitvis.

– Jag började slarva och gjorde inte allting som jag tagit på mig. Dessutom visade jag under vissa nämndmöten ett humör jag inte ens visste att jag hade.

I maj förra året började Alf Lundin att blöda okontrollerat ur näsan och fick till slut söka läkarvård. Efter EKG, lungprov, kärlröntgen och en ultraljudsundersökning av hjärtat blev han inlagd på sjukhus och fick blodförtunnande preparat. Därefter fick han beskedet att han ännu en gång måste åka till Umeå för ett ingrepp.

Men den här gången var det inte bara ett kärl som skulle sprängas, utan hela bröstkorgen skulle öppnas.

– När jag fick veta att jag skulle göra en bypassoperation fick jag en chock. Men vid närmare eftertanke visste jag att det var den enda utvägen, berättar Alf.

Den 4 november genomförde läkarteamet i Umeå operationen där blodet med hjälp av vener från benen leds förbi det förträngda kranskälet. Operationen lyckades bra och en dryg vecka senare var Alf hemma igen. För två veckor sedan bröt han sin sjukskrivning och gav sig ännu en gång in i hetluften.

Och nu har Alf börjat sitt nya sunda liv – på riktigt.

Hemma i villan i Kövra finns många spår som vittnar om en mer sund livsstil. På köksbordet som vetter mot byns skola ligger en ”att-göra-lista”, ett paket nikotintugummin och ett hundkoppel.

– Pelle har verkligen varit den bästa hjärtmedicinen, säger Alf och lyfter upp familjens 10 månader gamla Shetland sheep dog i knät.

– Nu blir ju det här med motion mer naturligt. Tack vare promenaderna orkar jag till och med skotta, vilket tidigare var en riktig pärs, fortsätter han.

I morgon, på alla hjärtans dag, tycker Alf att länsborna ska tänka på sitt eget och andras hjärtan lite extra. I stället för att köpa en ask med chokladhjärtan eller en blomsterbukett tycker han att slantarna borde läggas på bidrag till forskningen.

Dessutom uppmanar han alla att sänka tempot – och att undersöka sig om det finns en oro för hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det är många som har frågat mig efteråt hur operationen var och hur det kändes. Jag känner mig rätt otillräcklig när jag ska svara eftersom det är svårt att beskriva med ord. I stället för att berätta om min upplevelse har jag därför börjat uppmana folk att kolla trycket på närmaste hälsocentral.

Mer läsning

Annons