Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tycker Bergsborna i skolfrågan

/
  • Annica Häggström, Svenstavik, förstår politikernas dilemma med byskolornas vara eller icke vara. Men hon har inget förslag på hur situationen ska lösas. – Visst är det dumt att lägga ner skolor, men det går ju inte att spara mer inom vården heller, konstaterar hon.Med på bilden är Freddy Hjeltman, 4 år, och hunden Nellie.
  • Med tanke på hur kommunens ekonomi ser ut kommer byskolorna inte att överleva, tror Sivert Byström, Svenstavik.– Även om skolorna bli kvar den här gången väntar troligtvis nedläggning om tre, fyra år. Det finns inga pengar, säger han.Han får inte medhåll av kamraten Gunno Nilsson, Svenstavik:– Det borde finnas annat att spara på. Börja med att släcka de blinkande lamporna vid stickspåret i Skanderåsen, de är väl knappast gratis.
  • K-I Henriksson, Svenstavik, har delade åsikter i skolfrågan.– Det går ju inte att lägga ner i exempelvis Klövsjö där det pågår satsningar, vem kommer då att vilja flytta dit? Kommunen måste våga satsa lite.Samtidigt får en skola inte bli hur liten så helst, anser K-I Henriksson.– Kvalitén försämras om det blir allt för få barn, säger han.
  • – Byskolorna måste vara kvar, annars kommer byarna att utarmas, säger Bo Lingsell, som bor i Klövsjö där en av de nedläggningshotade skolorna ligger.Samtidigt fårstår han att skola och ekonomi är en svår ekvation att få ihop.– Jag tror att det finns för många höga chefer och politiker, där finns nog en slant att hämta.

Byskolorna ska vara kvar, tycker Bergspartiet – trots att det saknas pengar.

Annons

Om de nedläggningshotade skolorna räddas måste pengarna sparas in någon annanstans. Men, som LT berättade i går, har partiet ännu inte presenterat några alternativa lösningar. Även bland kommuninvånarna har frågan om byskolornas vara eller icke vara två sidor.

Mer läsning

Annons