Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så sköter länets kommun tillsynen – kommun för kommun

LT har granskat hur länets samtliga kommuner sköter tillsynen av sporthallarnas vatten.

Det är den som driver sporthallen som har ansvaret för att kontrollera vattnet, men det är miljökontoret som ska se till att det sköts.

Annons

Gunnel Sundqvist, miljö- och hälsoskyddsinspektör Ragundas kommun

• Hur ofta söker ni efter legionellabakterier?

– Tester efter legionella görs efter larm från Smittskyddsinstitutet eller om man misstänker problem. I somras fick vi ett sådant larm. Det var en som hade insjuknat, men vi hittade aldrig smittkällan. Det är väldigt sällan som källan hittas. Det kan vara en tillfällig grej, vattnet har stått i ledningarna ett tag, bakterien har växt till sig, någon duschar och blir smittad, men rensar samtidigt ledningarna.

• När ska du kontrollera sporthallarna?

– Jag hoppas på att kontrollera sporthallarna under hösten. Men senast förra veckan tittade jag på alla otjänliga prover i vårt system. Där fanns det inget från sporthallar.

Jan Olofsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör Krokoms kommun

• När kontrollerade ni senaste sporthallarna?

– Det var länge sedan vi gjorde det som tillsynsmyndighet. Vi har heller inget krav på oss att testa för legionella. Det är verksamhetsutövaren som har ansvaret och hur ofta de ska kontrollera vet jag inte.

• Hur genomförs en kontroll av egenkontrollen?

– För legionella kontrollerar vi att verksamhetsutövaren har kännedom om sin vattenutrustning och sina rör. Sedan är det ju att temperaturen är tillräckligt hög.

Veronika Viström, miljö- och hälsoskyddsinspektör Åre kommun

• Ställer ni krav på att testa för legionella?

– Vi har inte gått ut och ställt krav på att testa för just legionella. Det är inget vi jobbar med aktivt. Det vi ställer krav på är temperaturen i kranen och i varmvattenberedaren. I kranen får det lägst vara 50 grader och i beredaren eller andra ställen där det är stilla får det lägst vara 60 grader.

• När kontrollerade ni senast sporthallarna?

– Det har i alla fall inte gjorts under de fyra år jag har varit här. Så det skulle kunna vara så att varmvattenberedaren har stått kall i fyra års tid.

Annika Berglund, miljö- och hälsoskyddsinspektör Strömsunds kommun

• Har ni hittat legionella?

– I somras hade vi ett äldreboende i Hoting som hittade legionellabakterier i sin egenkontroll, men ingen blev sjuk. Det var efter att de haft trassel med värmepumpsanläggningen som de själva tog initiativet till att testa vattnet. Det är ett exempel på att egenkontrollen fungerar.

• Hur gör ni för att kontrollera egenkontrollerna?

– Under våren drar vi igång ett rikstäckande projekt som går ut på att kontrollera fastighetsägarnas egenkontroller.

Aino Melamies Nordin, miljö- och hälsoskyddsinspektör Bergs kommun

– Det är så att vi kontrollerar att verksamhetsutövarna sköter sina egenkontroller, men jag har ingen aning om vilka man besökt och vilka krav som ställts.

Sven-Erik Freskgård, driftsingenjör på Bergs hyreshus. Han sköter själva egenkontrollen.

• Hur går en egenkontroll till?

– Vi mäter temperaturen vid tappstället och gör en notering om det. Minst en gång per år kontrolleras alla kranar, även på sporthallar. Vi hade lite problem med att hålla en hög temperatur när vi satte in varmvattenberedare. Men nu har vi en extra beredare som höjer temperaturen framme vid tappen.

Håkan Genbäck, byråinspektör Östersunds kommun

• Vad är rekommendationerna från Socialstyrelsen?

– I socialstyrelsens papper om egenkontroll strå det "i egenkontroll kan exempelvis kontroll av temperatur ingå". Det är inte ens ett krav att kontrollera temperatur, det är ganska svagt. Som tillsynsmyndigheten har vi inga krav att kontrollera för vi har inget att stödja oss bakåt på.

• Vad är viktigast för att undvika legionellasmittat vatten?

– Det hänger på vattentemperaturen. Generellt kan att håller inte vattentemperaturen är det bara att slå till för oss som tillsynsmyndighet. Men håller man en temperatur på 55-60 grader så är det lugnt. Däremot är det inte fastställt hur ofta verksamhetsutövaren ska kontrollera temperaturen.

Anna Lindqvist, chef för bygg- och miljöavdelningen Bräckes kommun

• När gjorde ni senaste en tillsyn på sporthallarna?

– Vi har inte gjort någon sådan tillsyn, någonsin. Däremot har tekniska förvaltningen egenkontroller på alla fastigheter. Så länge jag som tillsynsmyndighet inte får indikationer på att det är något problem med legionella och vatten så gör jag ingenting. Med de resurser jag har finns det inte en chans att jag skulle hinna det.

• Hur motverkar man risken med legionella?

– De som jobbar vid fastigheten dagligen är de som måste upptäcka problem. Sedan måste man för ett samtal och värdera hur trovärdig jag bedömer verksamhetsutövaren att vara. Visst man kan mäta och väga, men när det är så brett område så handlar mycket om min bedömning av verksamhetsutövaren. Det skulle vara hemskt oflexibelt med detaljreglering.

Tina Carlsson, miljöinspektör Härjedalens kommun

• Hur sköts egenkontroll?

– Det finns ju regler i miljöbalken. Det vi ska bevaka är att det blir bra med de rutiner som verksamhetsutövaren har. Så fort vi hör något så kontrollerar vi ju det. Om någon klagar över något så följer vi alltid upp det. Annars kan det vara flera år sedan vi var på plats och gjorde tillsyn på alla sådana här anläggningar som idrottsanläggningar

• Vad kommer ni göra efter utbrottet i Sveg?

– Vi kommer att följa upp så att det inte kan bli låga temperaturer i vattenledningarna Sedan kommer vi titta närmare på hur det ser ut på gamla sportanläggningar.

Mer läsning

Annons