Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket kostar skoleleverna i Bergs kommun

I Hackås kostar en grundskoleelev 71 219 kronor per läsår och i Klövsjö kostar de 130 831 kronor. Det visar de beräkningar som rektorerna tagit fram under hösten.

Annons

Beräkningarna har varit intensiva när det gäller skolorna i Bergs kommun det senaste året. Att kommunen måste spara har varit tydligt och skolan är ett område där det kan kapas kostnader.

I budgetförslaget för skolneddragningarna föreslås att fyra skolor läggs ned för att 11,5 miljoner kronor ska kunna sparas under de kommande två läsåren.

Det är byskolorna Klövsjö, Åsarna, Skålan och Kövra. Kövra skola har dock redan fått klartecken från skolinspektionen att bilda friskola redan till denna höst.

Bakom dessa beräkningar finns siffrorna för vad varje elev kostar i dag. Och det skiljer sig en hel del mellan skolorna.

I Svenstavik kostar en elev i exempelvis fyran 68 800 kronor. I Ljungdalen kostar samma elev 138 506 kronor under ett helt läsår. I dessa kostnader ingår det mesta kring ett barns skolgång, som lokalhyra, städ, mat, material, skolskjutsar och lärarkostnader.

Att det skiljer sig stort mellan skolorna i kommunen beror på skolornas storlek. I de små byskolorna är det få elever som delar på alla utgifter.

– Man har så mycket grundkostnader för en skola, som mat, hyra och så och då blir det väldigt dyrt om man slår ut det på få elever, säger KG Jirdén, skolutredare.

Och lärarkostnaderna är den största posten på dessa skolor.

– Vi har satt 2,5 lärartjänster som minsta bemanning även om elevantalet är mindre än 25 stycken för att klara verksamheten.

Beräkningen är gjord av alla rektorer och blev klar i januari.

– Men den är till viss del redan inaktuell, i och med att Kövra skola fått godkänt att starta friskola, säger KG Jirdén.

Skolfrågan och eventuella skolnedläggningar i Bergs kommun kommer att tas upp av verksamhetsnämnden den 18 februari.

Mer läsning

Annons