Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S vill höja skatten i Bergs kommun

Socialdemokraterna i Bergs kommun lägger fram ett förslag om höjd skatt för omröstning vid nästa fullmäktigemöte.

Annons

Skattehöjningen ligger i intervallet 20-50 öre och beslut om detta togs vid ett medlemsmöte i partiet på tisdagskvällen.

– Vi gick igenom vårt förslag till budget nästa år och där ställer sig socialdemokraterna i Berg bakom en skattehöjning, säger Monica Hallqvist, ordförande.

Minskade skatteintäkter med en borgerligt ledd regering anges som motivering.

– Vi ser att det är nödvändigt med skattehöjning för att säkerställa kvalitén framförallt inom äldrevården men även inom andra välfärdsområden.

Partiet ska återkomma med en precisering av hur stor skattehöjningen vara.

Om en vecka ska frågan upp i kommunstyrelsen.

Hur ser du på förutsättningarna för att få igenom en skattehöjning?

– Det kommer att bli något vi får ta i fullmäktige. Vänsterpartiet har talat om det för ett år sedan och ställer sig säkert bakom. Bergspartiet har flaggat för det. Vi lägger fram vårt förslag och de som tycker det är bra får stödja förslaget, säger Monica Hallqvist.

Partiet ställer sig bakom dem föreslagna tilldelningen av resurser i skolan och vill starta ett samiskt gymnasieprogram.

– Särskilt vikigt är att fortsätta med den samiska integreringen och en förlängning som innebär ett samiskt gymnasieprogram.

– Jeanette Kråik har gjort ett fantastiskt arbete hittills och det är en eldsjäl som betytt mycket, enligt Monica Hallqvist.

Någon hundraprocentig höjning av avgifterna till kulturskolan vill inte Socialdemokraterna ha. Istället vill man titta närmare på en vidareutveckling av kulturskolan inför budgeten 2011.

Möjligheten att införa avgifter för föreningar som använder kommunens lokaler vill s gå vidare med. Någon form av terminsavgift är en tänkbar modell.

– Rättvis kostnadstäckning är huvudargumentet, säger Monica Hallqvist.

Att återinföra skolvärdarna är en annan fråga som s driver. Samordning med den ungdomskonsulenttjänst som finns i dag är aktuellt i sammanhanget.

Mer läsning

Annons