Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerar utvisning till fel land

/
  • Lars-Johan Sund och Karim Ibrahim Abdul kämpar för att Karim ska få stanna i Sverige. Han säger själv att han kommer från Somalia men migrationsverket hävdar att Tanzania är hans hemland. I december ska han skickas ut ur landet men flera språkanalysexperter är tveksamma till de metoder som används för att säkerställa flyktingars identitet.
  • Robin Sund har startat en Facebook-grupp och namninsamlingar för Karim Ibrahim Abdul. Stödet har visat sig vara starkt med sympatier från hela landet.
  • Karim Ibrahim Abdul.

Karim Ibrahim Abdul riskerar att utvisas från Svenstavik till Tanzania.

Själv hävdar han att han kommer från Somalia och det enda beviset mot honom är ett 14 minuter långt språktest.

Ett test som en irländsk språkexpert nu fullständigt dömer ut.

Annons

Enligt 17-årige Karim började hans resa mot Svenstavik under 2010 i och med att hans pappa blev dödad av den terroristklassade islamistiska organisationen Al-Shabab.

Då bodde han på den sydsomaliska ön Chula och flydde med sin mor sjövägen till grannlandet Kenya. Där trodde de att de skulle bli kvar men Karims mamma tog det säkra före det osäkra och såg till att han tog sig till Sverige och förlorade därmed all kontakt med det som återstod av hans familj efter Al-Shababs attack.

Eftersom han saknade id-handlingar när han kom till Stockholm i april 2011 tillsatte Migrationsverket en utredning i form av ett språktest som skulle visa vilket land han verkligen kom från.

Från dag ett har Karim hävdat att han kommer från ön Chula. Där talas språket kibajuni som är en dialekt av swahili, men Migrationsverkets språktest på swahili sade att han med stor sannolikhet i stället hör hemma i Tanzania – 80 mil från Somalia.

– Men jag har aldrig ens varit i Tanzania, säger Karim Ibrahim Abdul när han sitter vid köksbordet hemma hos sin gode man Lars-Johan Sund, hans fru Ulrika och deras son Robin, och berättar om sin situation.

Nu har det 14 minuter långa språktestet som genomfördes i juni 2011 visat sig bli oerhört betydande för Karims möjligheter att få stanna i Svenstavik. Migrationsdomstolen har beslutat att skicka honom till Tanzania när han fyller 18 år i december. Hade domstolen i stället trott på Karims uppgifter om att han kommer från Somalia hade läget varit ett annat på grund av det kaos som råder i landet och att människor sällan skickas tillbaka dit.

Språktestet tycks alltså vara skillnaden mellan att få stanna i Sverige eller skickas ut ur landet.

– Att ett barns framtid ska avgöras på 14 minuter är katastrof, säger Lars-Johan Sund som tog över godmanskapet för Karim för några månader sedan.

Familjen Sund tänker nu strida för att Karim ska få sin nationalitet prövad igen och ett steg på vägen kan vara en kontakt med irländaren Brian Allen. Han har levt i Karims hemtrakter i östra Afrikas kustland i 21 år och har gjort omkring 400 intervjuer och språkanalyser på swahili.

I december förra året pratade han i telefon med Karim och han är säker på sin sak.

– Direkt från början av intervjun pratade Karim kibajuni, säger Brian Allen i sin analys.

Hans intervju innehöll frågor om kulturella företeelser på ön Chula, som ett kunskapstest.

– All information jag fick av Karim under intervjun stämde och var väldigt specifik, sammanfattar Brian Allen som är övertygad om att Karim talar sanning när han påstår sig komma från Somalia.

Allen har tidigare dömt ut språktesten på swahili som Migrationsverket använder sig av för att bestämma en flyktings nationalitet och han har fått medhåll från forskare som är världsledande i ämnet.

Stödet för att låta Karim få stanna i Sverige har varit massivt de senaste dagarna, med en nystartad Facebook-grupp där 4 000 personer på kort tid visat sin sympati och protestlistor både på skolor och på internet som svämmat över av namnunderskrifter.

Familjen Nord har tagit kontakt med politiker på riksnivå som intresserat sig för fallet och det kan bli aktuellt att koppla in en advokat.

Vad händer om du ändå blir skickad till Tanzania?

– Jag har inte en aning. Jag kanske hamnar på gatan, säger Karim Ibrahim Abdul.

Och om utvisningen verkställs i december i år kommer Lars-Johan Sund också finnas med på det planet – det lovar han.

– Jag ger mig inte, jag kommer i så fall följa med till Tanzania och se vad de gör med honom där. Kan de ta emot honom så kan de ta emot mig också, säger han.

Mer läsning

Annons