Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rehabiliteringen på sjukhemmet i Svenstavik ger snabba resultat

/
  • Sjukgymnast Göte Hellzén hjälper Ella Svelander, som vårdas på sjukhemmet efter en stroke, med hennes arm och hand. Behandlingen är inte allt för angenäm, men nödvändig.
  • Karin Mårtensson vårdas på sjukhemmet efter en knäoperation. Hon tycker att rehabiliteringen blivit betydligt bättre sedan omorganisationen i februari.
  • Pelle Nilsson har drabbats av stroke flera gånger. Nu får han hjälp av rehabassistent Marino Mesch och undersköterskan Lennart Ringbert på sjukhemmets speciella rehabavdelning.
  • De boende på sjukhemmets nya rehabiliteringsavdelning försöker hela tiden att bräcka sig själva och orka trampa fler och fler varv på träningsutrustningarna för varje träningstillfälle.

Sjukhemmet i Svenstavik har fått en ny rehabiliterings-avdelning. Redan efter två veckor med den nya organisationen märktes resultat.

Annons

I februari i år bildades en ny avdelning på sjukhemmet i Svenstavik. I stället för att sjukhemmets boende, oavsett diagnos och rehabiliteringsmöjligheter, var utspridda på två avdelningar samlade man personer med goda förutsättningar för att rehabiliteras på den nya avdelningen.

Samtidigt fick personal med just specialintresset rehabilitering söka till avdelningen.

– Sättet vi jobbade på tidigare var inte särskilt effektivt. Många av de boende blev kvar onödigt länge här, säger Marino Mesch, en av de rehabassistenter som ingår i Kommunrehab som arbetar på sjukhemmet dagligen.

Och nästan genast såg personalen på Kommunrehab att omorganisationen gav resultat.

– Efter två veckor såg vi klara framsteg, berättar Göte Hellzén, sjukgymnast.

– Helt plötsligt blev det fart både på personalen och de boende, fyller Marino Mesch i.

I och med omorganiseringen på avdelningarna frigjordes också utrymme för att skapa en träningshall och ett aktivitetsrum. Dessutom fanns det plötsligt utrymme att flytta träningsredskap som stått oanvända på andra platser i kommunen.

– Trots att vi inte har köpt in någon ny utrustning finns helt nya möjligheter nu jämfört med tidigare, säger Göte Hellzén.

– Målet är att de boende ska bli bättre och kunna åka hem snabbare, fortsätter han.

Dessutom tror Göte Hellzén att omorganisationen i längden sparar pengar.

– För oss är den mänskliga aspekten naturligtvis viktigast, men jag tror också att det här spar pengar eftersom många av de boende kommer hem snabbare, säger han.

Flera gånger om dagen träffas de boende i träningslokalerna för att öka sin rörlighet och smidighet.

I träningslokalen peppar de varandra – i bland nästintill ”tävlar” de med varandra.

Kjell Höglund, växelvårdas på sjukhemmet och är just nu en av tio boende på den nya rehabavdelningen. Han är nöjd med förändringen.

– Tidigare blev det nästan ingen träning alls, nu är det mycket bättre. Det här var den bästa lösningen de har kunnat göra, säger han.

Trots att avdelningen sedan starten i februari har varit delvis satt i karantän på grund av magsjuka och de boende inte har kunnat träna så mycket som de tänkt, håller Karin Mårtensson, som vårdas på avdelningen efter en knäoperation, med:

– Det är roligt. Det har blivit att vi peppar varandra ordentligt, säger Karin Mårtensson.

Personalen på Kommunrehab ser också att de anställda på sjukhemmet blivit mer motiverade eftersom de nu fått välja inriktning. Undersköterskan Lennart Ringbert är en av de som sökte sig till avdelningen i samband med omorganiseringen.

– Det är otroligt att se gnistan som har tänts hos de boende, de vill något och de peppar varandra, säger han.

Samtidigt, berättar Lennart Ringbert, har den nya avdelningen inspirerat andra boende på sjukhemmet.

– Och naturligtvis stänger vi inte någon ute. Det har hänt att boende från den andra avdelningen har dykt upp, och självklart är de välkomna att vara med och träna.

Mer läsning

Annons