Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätansbon Leif Mikaelssons försvinnande förblir ett mysterium

/

Rätanbon Leif Mikaelssons försvinnande 1996 är och verkar förbli ett mysterium.

Nu lägger polisen ner utredningen.

– Vi vet inte mer nu än vi visste när vi började. Det känns förstås otillfredsställande, säger utredaren Hans Lundstedt.

Annons

I oktober 1996 försvann från sin bostad i Rätan.

Och sedan dess är han spårlöst borta. Ett mysterium som inte bara har engagerat invånarna i bygden utan även LT:s läsare och polisens utredare.

Det var efter som polisen återupptog den då nedlagda utredningen.

– Vi startade utredningen 2008 igen utifrån att det inkom tips som vi ansåg var trovärdiga och seriösa, säger polisens utredare, Hans Lundstedt.

– Vi ville göra en ny ordentlig genomlysning av ärendet igen. Det är ett ärende som ligger långt tillbaka i tiden, men det finns nya metoder i dag och vi har lite nya ögon. Vi ville se om vi kunde komma någon vart i ett sådant här försvinnande, fortsätter han.

Han påpekar också att polisen alltid kan jobba vidare med en utredning; att det alltid finns fler stenar att vända på, men att det arbetet måste ligga inom rimlighetens gräns.

– Vi har följt upp det som är rimligt efter så lång tid. Sedan blir människor gamla, de minns sämre. Och de dör. Vi kan inte följa upp allt.

Hans Lundstedt säger vidare att det alltid är på det sättet med alla försvinnanden, att det florerar rykten.

Vilka rykten då?

– Allt möjligt. Det handlar om mer eller mindre bekräftade saker som folk har sett eller hört. Att någon har bragt honom om livet eller att han bara har försvunnit. Det är en hel rad påståenden och det skapas ju sanningar och osanningar när en person försvinner. Särskilt med Leif Mikaelsson som har varit en stor profil i bygden.

– Hans försvinnande har engagerat väldigt många. Många har bidragit till att få en lösning på var han tog vägen men tyvärr har vi inte lyckats med det. Det naturligtvis otillfredsställande för polisen att det ett sådant här ärende är ouppklarat. Och ännu mindre tillfredställande för de anhöriga som aldrig får några riktiga svar om vad som egentligen hände.

Mer läsning

Annons