Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätan kan tappa högstadiet

Högstadiet på Rätans skola kan läggas ned. Redan till hösten kan eleverna tvingas åka till Svenstavik eller Myrviken för att gå i skolan.

Annons

I februari enades politikerna i Berg om att ge de nedläggningshotade byskolorna i kommunen en respittid till år 2012. Samtidigt beslutades att högstadiestrukturen ska ses över.

Och det verkar vara snabba puckar som gäller.

Enligt uppgift till LT har skolorna i Myrviken och Svenstavik fått i uppgift att se över möjligheten att ta emot Rätans högstadieelever redan till hösten. Om idén att flytta de äldre årskurserna från Rätan blir verklighet kan eleverna, beroende på var de bor, tvingas åka mellan åtta och 16 mil varje dag för att gå i skolan.

Annika Back, ordförande i Rätans föräldraförening, har ingen förståelse för förslaget att lägga ned högstadiet i Rätan.

– Jag kan inte se lönsamheten i den omorganiseringen. Lokalerna finns kvar, vilket kostar pengar, och lärarna är anställda och ska ha lön oavsett om de jobbar i Rätan, Svenstavik eller någon annanstans i kommunen, säger Annika Back.

– Jag skulle vilje se svart på vitt att kommunen tjänar pengar på en nedläggning. Men trots de senaste årens skoldebatt har vi fortfarande inte sett någon uträkning som visar en vinst för kommunen, fortsätter hon.

Barn- och utbildningsutskottets ordförande Dan Östberg, Be, är något återhållsam med kommentarerna om kommunens framtida skolstruktur.

– Diskussioner pågår både i Rätan och på andra platser i kommunen, så mycket kan jag säga. Men jag vill inte föregå några beslut, säger han.

I går samlades föräldrarna i Rätan för att diskutera nedläggningshotet. På tisdag ska föräldrarna träffa Dan Östberg och en av skolförvaltningens tjänstemän för att diskutera förslaget vidare.

– Föräldrarna är en viktig referensgrupp och vi vill i ett tidigt skede lyssna på vad de har att säga, säger Dan Östberg.

Mer läsning

Annons