Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prospekteringsbolag överklagar beslut

Det blir Jordbruksverket som får avgöra om prospekteringsbolaget har rätt att köpa fastigheten i Oviken eller inte.

Annons

Som LT tidigare berättat har prospekteringsbolaget Continental Precious Minerals fått nej av länsstyrelsen att köpa en fastighet i byn Viken i Oviken. Bolaget planerade att gräva av jordlagret på 200 kvadratmeter och därigenom komma åt uranförande alunskiffer. Länsstyrelsen ger inte bolaget förvärvstillstånd eftersom fastigheten inte skulle användas till jord- och skogsbruk som den är avsedd för.

Men prospekteringsbolaget anser att länsstyrelsen har gjort en felaktig bedömning och överklagar nu beslutet till Jordbruksverket. Continental Precious Minerals skriver i sin överklagan att länsstyrelsen har fel när de påstår att det måste framgå av en översiktsplan eller motsvarande planeringsunderlag att egendomen får användas för annat ändamål.

”Länsstyrelsens beslut att avslå ansökan om förvärvstillstånd strider även mot de regionalpolitiska strävandena om att uppehålla sysselsättningen inom alla regioner i landet och även mot näringspolitiska strävanden att skapa förutsättningar för utveckling och förnyelse inom industrin”, skriver bolaget via sin advokat.

Samtidigt fortsätter ortbornas kamp för att stoppa prospekteringen och brytningen av uran i Jämtland. I dag anordnar interrimsstyrelsen till Bevara miljön i Storsjöbygden tillsammans med vänsterpartiet ett torgmöte i Myrviken.

På talarlistan finns bland andra EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson, v, och Diana Fernlund, en av de drivande i kampen mot uranet. Även kommunalrådet Lena Olsson, Be, kommer att medverka.

Mer läsning

Annons