Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO sågar kommunens äldrestrukturutredning

Styrelsen för PRO Myssjö-Oviken tror inte på förslaget att låta byalag och föreningar få större ansvar för äldreomsorgen.

– Det ideella engagemanget finns inte i dag, säger ordförande Gölin Ottosson.

Annons

I går gick remisstiden ut för den äldrestrukturutredning som presenterades i början av sommaren.

I utredningen konstaterar utredaren, kommunens vård- och omsorgschef Helen Rikardsson, att Berg just nu står inför ett vägskäl där äldreomsorgen antingen fortsätter att bedrivs på samma sätt som i dag, eller att man i stället satsar mer förebyggande.

För att klara framtidens krav på äldreomsorg föreslår Rikardsson bland annat att byalag, föreningar och medborgare ska ta ett större ansvar.

– Vi har en stark bykultur i Berg, vilket går att ta till vara på, sa Helen Rikardsson till LT i juni.

Men att lägga över stora delar av ansvaret för äldreomsorgen på ideella föreningar och byalag är ingenting som styrelsen för PRO Myssjö-Oviken tror på.

I det remissyttrande de lämnat in till kommunen skriver de att enskilda individers ansvar ”nog bara kan bli en kompletterande tillgång, knappast en bas för omsorg”.

– Det går inte att samla ihop så mycket mer ideella krafter. Det ideella engagemanget är inte lika stort som det var bara för tio år sedan, säger förenings ordförande Gölin Ottosson till LT.

– PRO tar redan i dag ett stort ansvar och anordnar många aktiviteter. Men det går inte att lasta över allt ansvar på föreningar, kommunen måste också ta en stor roll, fortsätter Ottosson.

Samtidigt poängterar PRO Myssjö-Oviken i sitt remissvar att sociala mötesplatser för äldre är viktiga – även för de kommuninvånare som bor på äldreboende eller har omsorg i hemmet.

– Önskedrömmen är att det i framtiden i Berg finns samma tillgång på goda boenden med bra möjligheter till aktiviteter som i storstäderna, säger Gölin Ottosson.

Mer läsning

Annons