Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt schemasystem tas bort

Protesterna hjälpte inte. Personalen vid hemvården i Hackås/Oviken kommer inte längre att få arbeta efter det populära schemasystemet 3:3.

Annons

LT har tidigare berättat om Bergs kommuns planer på att avsluta de så kallade 3:3-raderna, där viss personal inom vården arbetar tre dagar och är lediga tre dagar. Schemasystemet gör att det på de arbetsplatser som tillämpar schemat är samma bemanning både på vardagar och helger. Personalen slipper därmed så kallade delade turer på helgerna där de tvingas jobba ett par timmar på morgonen, vara ledig mitt på dagen för att sedan återvända till arbetsplatsen på eftermiddagen.

– Det fungerar hur bra som helst. Vi är aldrig sjuka och behöver aldrig jobba över. Dessutom klarar vi alltid budgeten med råge, sa Monica Gerdin, som jobbar inom hemvården i Hackås/Oviken när LT i augusti 2008 första gången berättade om den planerade schemaförändringen.

Men personalens protester hjälpte inte.

Det lokala kollektivavtal som reglerar schematiderna har nu sagts upp av Bergs kommun. Från och med i mitten av juni kommer personalen vid hemvården i Hackås/Oviken att schemaläggas enligt ett annat system. Och personalen vid sjukhemmet i Svenstavik har sedan tidigare fått frångå 3:3-raderna.

– Det är en ekonomisk fråga. Avskaffandet av 3:3-schemat ingick i budgeten som kommunfullmäktige antog i november och därför måste vi säga upp avtalet, säger kommunens organisationschef Bo Lindström.

Mer läsning

Annons