Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker känner sig vilseledd i fråga om skolnedläggning

Kritik riktas nu mot det beslutsunderlag som ligger till grund för nedläggningen av högstadiet i Rätan.

– Jag och övriga ledamöter i fullmäktige är vilseledda, säger Pietro Rödin (MP)

Annons

På tisdag är det dags för politikerna i kommunstyrelsen att ta ställning i skolfrågan. Som LT tidigare berättat beslutade en oenig verksamhetsnämnd i slutet av januari att högstadiet i Rätan ska läggas ner och att Skålans skola kommer att gå samma öde till mötes om de får avslag på sin friskoleansökan.

Men kommunfullmäktigeledamoten Pietro Rödin (MP) menar att det inte finns tillräckligt med ekonomiska uträkningar som visar att kommunen kommer att spara pengar på en nedläggning.

– Jag har efterfrågat en kalkyl angående påståendet att vi kommer att spara 1,5 miljoner kronor om högstadiet i Rätan läggs ner. Men det finns inte, säger han.

Barn- och utbildningschefen Karin Flodin däremot anser att tjänstemännen tagit fram tillräckligt med ekonomiska underlag.

– Det är budgetramen som kommunfullmäktige godkände i november som är en del av beslutsunderlaget, säger hon.

Utifrån den budgetram som tagits fram har varje enhetschef fått räkna på om de kommer att få plats i budgetkostymen och samtidigt klarar av att leva upp till de krav som ställs i läroplanen, berättar Flodin.

– Och i Rätan har rektor kommit fram till att de bara klarar av att leva upp till både läroplan och budget om mer medel skjuts till, säger hon.

Men Pietro Rödin är inte nöjd med den förklaringen. Han menar att han och de övriga ledamöterna i kommunfullmäktige blivit förda bakom ljuset.

– Jag hävdar att budgetbeslutet i november var en smygnedläggning av skolor. I dag säger man att Rätan måste läggas ner för att verksamheten inte får plats i budgeten. Men det måste tjänstemännen och de ansvariga politikerna ha vetat om redan när den finansiella planen fastslogs, säger han.

Skolans budget wunderfinansierades alltså medvetet, menar Pietro Rödin.

– Kommunfullmäktigeledamöterna och särskilt jag, eftersom jag varken sitter med i verksamhetsnämnden eller kommunstyrelsen, har blivit vilseledda, säger han.

I mars tar kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet om kommunens skolors framtid.

Mer läsning

Annons