Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker fakturerade 9 000 för mycket via eget företag

I stället för att begära det normala arvodet fakturerade politikern det kommunala bolaget där han sitter som förtroendevald via sitt företag. Därmed debiterade han mer än 9 000 kronor för mycket.

Annons
Tidigare i höst fick politikern tillsammans med ytterligare ett par ledamöter ett uppdrag av det kommunala bolagets styrelse. Uppdraget inleddes som planerat och kommer att avslutas om ett par veckor.
Förra veckan skickade politikern en faktura som avsåg de första 22 timmarna han har lagt ner. Politikern har via det företag där han är styrelseledamot och firmatecknare debiterat det kommunala bolaget med 400 kronor per timme plus moms. Dessutom har han tagit ut en milersättning på 30 kronor milen. Totalsumman landar på 12 375 kronor.
Enligt gällande regler har de förtroendevalda politikerna rätt till en ersättning på 922 kronor för en hel dags arbete. Dessutom har politikerna en milersättning på drygt 22 kronor per mil, varav den största delen är skattefri. Politikerns slutfaktura skulle alltså ha landat på drygt 3 300 kronor.
Ordförande i det kommunala bolagets styrelse säger till LT att den aktuella politikern troligtvis varit fullt medveten om att uppdraget var ställt till honom som politiker - inte som konsult.
- Visst ska vi som politiker ha ersättning när vi gör sådana här saker, men enligt de gällande taxorna. Jag tror att det här handlar om ett misstag, säger han till LT.
I samband med att fakturan kom till det kommunala bolaget stoppades den av bolagets vd.
Även politikern menar att fakturan är ett misstag.
- Det här är resultatet av min egen okunskap, säger han.
Politikern berättar att när han skulle skicka räkningen visste han inte hur man gjorde och skickade fakturan "av bara farten".
- Det är första gången jag gör ett styrelseuppdrag av den här typen och visste inte hur rutinerna ser ut, säger han.
Nu har både bolagets vd och politikern rivit fakturan.
- Jag har absolut inte gjort det här i syfte att tjäna pengar, säger politikern.
- Det här är utagerat nu och borde avskrivas som ett rent misstag, fortsätter han.
J Det är första gången jag gör ett styrelseuppdrag av den här typen och visste inte hur rutinerna ser ut. Jag har absolut inte gjort det här i syfte att tjäna pengar.

Mer läsning

Annons