Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal och fack: Det här var ett väntat beslut ...

/
  • Klubbordföranden Christer Björk menar att beskedet om nedläggning både var väntat och oväntat. Nu inleds förhandlingar längre fram under veckan.Foto: Sandra Högman
  • Foto: Ulrika Andersson
  • Annette Mohlin har jobbat som truckförare på utlastningen i 14 år. Nu hoppas hon på att få följa med till Skanderåsen.

Beskedet om att ACB i Svenstavik lägger ner var väntat.
- För företagets överlevnad är detta det bästa, säger Annette Mohlin som arbetat i företaget i 14 år.
Nu hoppas hon på att få följa med till Skanderåsen.

Annons
Mörkret ligger över den stora industrifastigheten när vi träffar Annette Mohlin som arbetar som truckförare på utlastningen.
Visst är det en oro bland de anställda, men Annette Mohlin säger att oron är stor för Bergs kommun också som förlorar så många anställda.
- Kommunen skulle drabbas hårt om det gick riktigt illa för ACB, säger hon och menar att Skanderåsen skulle börja vackla också.
Nu ska förhandlingar inledas och då får personalen se vilka som hamnar utanför och varslas om uppsägning.
Roland Eriksson, ombudsman på skogs- och träfacket, fick lite förhandsinformation redan i fredags.
- Redan efter förra varslet började företaget flytta över folk från Svenstavik till Skanderåsen, säger han.
- Fabriken i Svenstavik är en äldre fabrik som idag inte riktigt ligger i linje med vad Ikea behöver.
Nils-Erik Eriksson jobbar nattskiftet i Svenstavik. När LT ringer honom vid 16.00-tiden har han inte varit på jobbet än, han börjar klockan 22.00.
Han är en av de fackligt förtroendevalda på företaget.
- Jag ska få information klockan 22.00 när jag börjar jobba, säger han. Men jag är inte överraskad över vad beskedet blir, det läcker viss information. Men jag har ingen klar bild just nu.
Anna-Karin Högberg är klubbordförande på fabriken i Brunflo men hon hade fått MBL-information under morgonen tillsammans med klubbordföranden i Svenstavik, Christer Björk.
- Vi vet att 27 man ska flyttas till Skanderåsen och att 25 ska varslas om uppsägning, säger hon. Men hur många det blir i slutänden vet vi inte eftersom det kan finnas öppningar om jobb i exempelvis Brunflo också.
Hon säger att läget för fabriken i Brunflo är stabilt och efter dessa uppsägningar i Svenstavik kommer ACB i länet att ha 250 anställda totalt.
- Beskedet var inte oväntat, säger hon, fabriken har gått för halv maskin under ett bra tag.
- Vi kommer att inleda mbl-förhandlingar längre fram i veckan, säger Christer Björk, som menar att beskedet både var väntat och oväntat.
- Det svårt att tro att det skulle gå ihop nu när vi bara gör hyllor, säger han och pekar på förändringen efter varslet i fjol till jul. Företaget har försökt få order på nya köksprodukter utan att lyckas och det beror på det ekonomiska läget i landet.

Mer läsning

Annons