Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Permobils flytt till USA kan leda till varsel i Svenstavik

/
  • Sedan 40 år tillbaka har elrullstolar tillverkats i Svenstavik. Nu flyttar företaget Permobil delar av sin produktion utomlands, något som gör framtiden oviss i Svenstavik.Foto: Håkan Luthman

Samhall i Svenstavik kommer att behöva minska sin tillverkning av elrullstolar när företaget Permobil flyttar delar av tillverkningen utomlands.

Annons

Sedan 40 år tillbaka har elektriska rullstolar tillverkats i Svenstavik åt företaget Permobil. I dag är det Samhall som sköter tillverkningen. Men förändringar är på gång. Permobils styrelse har beslutat att bygga en ny fabrik i Tennessee i USA.

– Vi kommer att bygga en ny och större fabrik än den vi har i Tennessee i dag. Vi har vuxit mycket och USA är en stor del av vår marknad. Därför kommer vi att tillverka mer där än vi gjort tidigare, berättar Permobils vd, Jon Sintorn.

Den nya USA-fabriken kommer att innebära en minskad tillverkningen i Svenstavik.

– Det kommer helt klart att bli en minskad produktion av Permobils produkter i Svenstavik, säger Tomas Ek som är chef för tillverkning och inköp på Permobil.

Exakt hur stor del av produktionen som kommer försvinna från Svenstavik är inte bestämt.

– Vi kan inte riktigt svara på det i dag. Vi håller på att titta igenom det här tillsammans med Samhall och har påbörjat bygget av fabriken i USA, säger Jon Sintorn och tillägger att Permobil först framåt sommaren vet exakt var produktionen av elrullstolar och komponenter ska ske.

Åke Falk är produktionsansvarig på Samhall i Svenstavik och säger att han inte har märkt någon större oro bland personalen trots hotet om neddragningar.

– Det är väl säkert någon som känner en oro men det här har kommunicerats helt öppet och det har varit öppna kort från Permobils sida att produktionen ska minskas.

Personalstyrkan på Samhall i Svenstavik ligger på kring 135 personer och mer än 3 000 permobiler tillverkas där varje år. Åke Falk berättar att det är monteringen av färdiga elrullstolar som i första hand ska minska. Han hoppas därför att Samhall kan få fler uppdrag åt Permobil som handlar om montering av komponenter.

– Sedan har vi sagt att vi ska lägga ner mer energi på tjänsteutveckling i Bergs kommun och hoppas att vi kan få uppdrag på det området om vi behöver minska industriproduktionen.

Mer läsning

Annons