Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oviksbygden minns 240-årig tragedi

/
  • Minnesplatsen på Gålnäsudden är uppbyggd på platsen där olycksfärjan, där 12 personer omkom, skulle ha kommit i land.
  • Christina Bengtsson, ordförande i Myssjö-Ovikens hembygdsförening, är släkt med an av dem som omkom i färjeolyckan. Efter att minnesstenen rests med namnen på de omkomna har det visat sig att flera i Oviksbygden är ättlingar till de förolyckade.

1771 omkom tolv personer när en färja förliste i hårt väder utanför Sanne, Hackås.

Nu, 240 år senare, har en minnessten rests på Gålnäsudden för att hedra offren för en av de största tragedierna som har utspelat sig på Storsjön.

Annons

Den 28 september 1771 var en dag med mycket hårda vindar i trakterna kring södra Storsjön. En av länets stora marknader, höstmarknaden i Sanne, pågick för fullt, men när marknadsbesökarna från Oviksbygden skulle bege sig hemåt med färja slutade allt i katastrof.

Färjan skulle egentligen inte ha lämnat land på grund av det hårda vädret, men folk som ville komma hem blev otåliga.

– Färjemannen lär ha varit tveksam och hade för avsikt att vänta, berättar Christina Bengtsson, ordförande för Myssjö-Ovikens hembygdsförening.

– Men överförfriskade marknadsbesökare knuffade ut färjan i sjön och en bit ut fick den slagsida och kantrade.

Nu hedrar Myssjö-Ovikens hembygdsförening i samarbete med Svensåsens by de 12 personer, i huvudsak familjefäder och gårdsägare, som omkom. En minnessten har rests vid färjeläget på Gålnäsudden där färjan skulle ha kommit i land.

– Jag har hört den här historien sedan jag var liten och 1971, när det var 200 år sedan olyckan inträffade, var det en släktforskare som tyckte att händelsen skulle ihågkommas, säger Christina Bengtsson.

Den gången blev det inget av, men vid en studiecirkel i oviksmål tidigare i år dök frågan upp igen och under sommaren har tre Svensåsbor byggt upp minnesplatsen.

På minnesstenen finns de omkomnas namn, ålder och hemort skrivet. Christinas farmors farfars farfars far var med på färjan och hon tror att fler nu kan komma att upptäcka att de härstammar från någon av de tolv som omkom i en av de största tragedierna som har utspelat sig på Storsjön.

– Det finns åtminstone några, för när jag tittade i mina papper så såg jag att det måste finnas släktingar. Jag tog kontakt med dem, men det finns alldeles säkert fler, säger Christina Bengtsson.

Mer läsning

Annons