Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oviken fick nej till friskola

Det blir ingen friskola i Oviken, det har Skolinspektionen nu bestämt. Därmed går skolverksamheten i Oviken i graven vid terminens slut. Då läggs den kommunala skolan ned.

Annons

Det ligger en rad skäl bakom inspektionens beslut att inte godkänna bidrag till fristående förskoleklass och grundskola årskurs ett till sex för Oviken byskola, några av dessa är:

Elevprognosen bygger inte på någon intresseundersökning, inspektionen bedömer därför att det inte är verifierat att skolan får de antalet elever man räknar med för att ekonomin ska gå ihop.

Det är inte klargjort på rätt sätt hur timplanen ska se ut.

Vid ansökningstillfället uppgavs tre alternativ till lokaler men sedan har inget besked kommit om vilken lokal det blir. Skolinspektionen bedömer därför att sökanden inte visat att skolan kommer att ha ändamålsenliga lokaler vid planerad skolstart.

Bergs kommun har tidigare bestämt att lägga ned den kommunala skolan i Oviken och att eleverna ska flytta till skolan i Myrviken. I och med att friskolan Ovikens byskola inte får tillstånd att starta så kommer det efter terminens slut inte längre att finnas någon skolverksamhet i Oviken.

När kommunen hade tillfälle att yttra sig om friskoleansökningarna var också den emot en friskolestart. Vad gäller friskoleansökan i Kövra, som nyligen fått klartecken från Skolinspektionen, hade kommunen inga åsikter i ansökningsskedet.

Mer läsning

Annons