Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya sparkrav läggs ut i Berg

Ytterligare 7-8 miljoner kronor måste sparas i Bergs kommun. I onsdags fick cheferna i den kommunala verksamheten order från politikerna att vända på alla stenar för att spara mer pengar.

Annons
Verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen, c, är bekymrad över läget men säger att han och de andra politikerna i nämnden var tvungna att fatta det tuffa beslutet.
- Vi hade ju förhoppningar om att kommunfullmäktige skulle ge oss en utökad budgetram men när vi inte fick det så måste vi spara ytterligare 7-8 miljoner kronor.
Verksamhetsnämnden beslutar över 90 procent av den kommunala verksamheten och de största pengarna ligger inom vård, omsorg och skola. Torsten Medalen säger att nämnden redan i den preliminära budgeten inför 2009, som antogs i våras, hade tagit med besparingar på 7-8 miljoner kronor. De nya sparkraven gör att verksamheten får minst 15 miljoner kronor mindre att röra sig med under nästa år.
- Det kommer att bli väldigt tufft. Den stora utmaningen som jag ser det blir att klara av vård och omsorg, säger Torsten Medalen och förutspår att en väsentlig del av besparingarna kommer att handla om att minska personalstyrkan.
Han säger också att nämnden måste försöka se till att verksamheten når upp till den nivå som lagen kräver i den kommunala verksamheten, men att det kommer att bli svårt.
- Lagen måste vi ju förstås följa men det är klart att till slut kommer man till en gräns, säger han.
Vänsterpartiet och socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet.

Mer läsning

Annons