Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler gör det svårt att rekrytera fler att bli ”god man”

/
  • Gunilla Lindgren, som sjukpensionär, har uppdraget som god man. ”Jag anser inte att ersättningen för mitt uppdrag som god man är lön, även om det är skattepliktigt”, säger hon. Foto: Sandra Högman

När servicen i glesbygden läggs ned behöver allt fler äldre en god man. Samtidigt har förutsättningarna för många som tar på sig den typen av uppdrag förändrats.
– Det blir ett moment 22.

Annons

Det säger Åsa Pettersson, handläggare och utredare på överförmyndarnämnden i Bergs kommun.

– När det inte längre går att betala räkningarna via lantbrevbäraren och Svensk kassaservice stänger sina kontor, slår det hårt mot de som inte kan åka till tätorten bara för att göra sina bankärenden. Många äldre behöver då hjälp av någon för att kunna betala sina räkningar, fortsätter hon.

Och finns ingen pålitlig anhörig eller granne kan en god man vara det enda alternativ som återstår.

Samtidigt ser Åsa Pettersson en fara med det faktum att reglerna för en stor grupp av de människor som tar på sig uppdraget som god man har förändrats.

Ett antal av landets gode män är delvis- eller heltidssjukskrivna.

– Det här är ett uppdrag som passar ypperligt för den som är förtidspensionär eller långtidssjukskriven och vill vara delaktig i samhället och göra en insats, säger Åsa Pettersson.

Sedan halvårsskiftet 2008 har Försäkringskassans regler för sjukskrivna som har sjukersättning förändrats. Dessa får bara tjäna 42800 kronor per år innan det påverkar ersättningsutbetalningarna. Tidigare fick de sjukskrivnas extrainkomster inte överskrida fem arbetstimmar per vecka.

Gunilla Lindgren lider av skolios och fibromyalgi och har haft full sjukersättning sedan 2000, och hon har varit god man lika länge.

– Det är mitt sätt att bidra med någonting till samhället, trots att jag är sjukpensionär. Det här uppdraget kan jag sköta närhelst på dygnet jag mår som bäst. Dessutom är det ett bra sätt att hålla i gång hjärnan på, säger hon.

Men sedan Försäkringskassan införde sina nya regler tvingas hon planera för att kunna fortsätta med sina uppdrag i samma takt. Hon har rapporterat in till Försäkringskassan att hon har en extrainkomst och de gör vid varje utbetalning ett avdrag.

– Visst har jag mindre kvar i plånboken nu, säger Gunilla Lindgren.

Samtidigt säger hon sig ha förståelse för de nya reglerna.

– När jag hörde talas om det här första gången gick jag i taket, men nu inser jag att det är klart att Försäkringskassan har rätt att göra avdrag.

Problemet är ett annat, anser Gunilla Lindgren som vill ta det ett steg längre:

– Jag anser inte att ersättningen för mitt uppdrag som god man är lön, även om det är skattepliktigt. Det är ett arvode. Jag kan inte förhandla om mitt arvode, den fastställda taxan, som man kan göra när man arbetar. Därför tycker jag inte att arvodet för sådana här uppdrag borde räknas i över huvudtaget, säger Gunilla Lindgren och fortsätter:

– Fribeloppet på 42 800 kronor säger ingenting om hur mycket jag arbetar, eller hur hög arbetsbelastningen är.

Åsa Pettersson anser att det är tråkigt att vissa ställföreträdare drabbats av Försäkringskassans nya regler och att det i förlängningen kan innebära att det blir svårt att rekrytera nya gode män från den gruppen.

– Den dagen som vi inte har några som är beredda att ta på sig uppdraget är det illa ute med det här samhället. Goda män är livsviktiga för att se till att de svagas rätt i samhället bevakas.

Mer läsning

Annons