Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bilen hade körförbud

En Bergsbo köpte en bil utan att veta om att den hade körförbud. Nu ger Allmänna reklamationsnämnden köparen rätt till kompensation.

Annons

Ett bilföretag i Stockholm ska kompensera en missnöjd kund i Bergs kommun. Det har Allmänna reklamationsnämnden beslutat att rekommendera företaget. Bakgrunden är att kunden köpte en begagnad bil som efter en månad visade sig ha körförbud då fordonsskatten inte var betald. Lagen reglerar att den som var ägare till fordonet vid ingången av den månad då fordonsskatten ska betalas är skattskyldig.

Av utredningen i ärendet framgår att Bergsbon förvärvade fordonet först den 14 januari och att skatten skulle betalas under januari. Det är därmed inte han utan säljaren som är skattskyldig för fordonet. Bergsbon har dock ställt sina krav mot det bolag som endast förmedlat köpet och inte ägt bilen. Men i konsumentköplagen framgår att en näringsidkare som förmedlar en försäljning för någon som inte är näringsidkare har samma ansvar för köpet som säljaren. Bilföretaget har förmedlat köpet åt en privatperson och har därmed samma ansvar som säljaren för att skatten skulle ha varit betald. Bolaget rekommenderas att ersätta Bergsbon med kostnaden för fordonets skatt.

 

Mer läsning

Annons