Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utförsäljning av hyreshus i Berg

De tidigare avyttringarna kanske inte räcker – Bergsbostäder kan komma att sälja ännu fler lägenheter.

– Vi kan tvingas se över beståndet även i de norra delarna, säger ordförande Kent Karlsson.

Annons

I juni i år beslutade kommunfullmäktige i Berg att genomföra det åtgärdsprogram som Bergsbostäders styrelse arbetat fram. Det innebär att i princip hela Bergsbostäders fastighetsbestånd utanför Hackås, Myrviken och Svenstavik ska säljas.

– Det här gör att vi i alla fall slipper gå till ägarna och begära aktieägartillskott.

– Allmännyttan ska inte finansieras av skattemedel, den ska vara självförsörjande, säger Bergsbostäders ordförande Kent Karlsson (BE).

Lars Normark, som har tidigare erfarenhet från utförsäljning från kommunala bostadsbolag och som tidigare vikarierat som ekonomichef i kommunen, har på konsultbasis fått uppdraget att sköta avyttringarna.

Hittills har de fastigheter som ligger i Gillhov och Börtnan sålts till privata aktörer. Försäljningen i Kövra går igenom vilken dag som helst.

Och beståndet i Storsjö, Vigge, Rätan och Klövsjö är på gång att säljas.

I Åsarna räknar Bergsbostäder med att det kan bli svårt att sälja, men hoppas att även de lägenheterna ska avyttras.

– Det handlar om privata aktörer som tagit över eller planerar att ta över, vilket känns bra för hela bygden, säger Kent Karlsson.

Men de redan sålda fastigheterna och de affärer som redan är planerade kommer troligtvis inte att räcka för att få det kommunala bostadsbolagets ekonomi på fötter. De åtgärder som har genomförts eller kommer att genomföras har inte gjort någon avsevärd besparing – bara skapat ett plus, minus, noll resultat.

– När den första etappen med försäljningar är klar kommer vi troligtvis att vara tvungna att titta genom det bestånd som vi har kvar, säger Kent Karlsson.

Orsaken till att det kommunala bostadsbolaget kan tvingas avyttra även i Myrviken, Hackås och Svenstavik beror på att antalet lägenheter som står outhyrda fortsätter att öka.

– Bara i Svenstavik är det runt 30 tomma lägenheter. Procentuellt är vi därmed tillbaka på ruta ett, säger Kent Karlsson.

Mer läsning

Annons