Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu hittar turisterna till Ljungdalen

/
  • Under jul- och nyårshelgen ökade antalet övernattningar i Ljungdalen med 300 procent jämfört med året innan. Turistbyråansvarige Reimar Larsson, är mycket nöjd över siffrorna. Foto: Sandra Högman

Allt fler turister väljer Ljungdalen. Under jul- och nyårshelgen tredubblades antalet övernattningar jämfört med samma helg förra året. Och den positiva trenden förväntas fortsätta.

Annons

Under jul- och nyårshelgen 2007/2008 hyrdes 216 stugor ut i Ljungdalen. Det senaste årsskiftet var samma siffra 502.

– Om man räknar in hotellets bokningar är det en tredubbling, säger Reimar Larsson, ansvarig för turistbyrån i Ljungdalen.

– Det känns fantastiskt roligt att så många väljer att komma hit, fortsätter han.

Det enorma uppsvinget för turismen i Ljungdalen tror Reimar Larsson beror på flera saker. En av anledningarna är den rådande lågkonjunkturen. Medan finanskrisen flåsar storstädernas affärsmän i nacken ser turistföretagarna dollartecken.

– Många som tidigare valt att semestra utomlands väljer att stanna i Sverige under lågkonjunktur, säger Reimar Larsson.

– Folk håller i plånboken och väljer bort de dyra alternativen framför de billiga, fortsätter han.

Även den nyrestaurerade vägen mellan Börtnan och Ljungdalen, som invigdes i höstas, samt almanackans utseende runt årsslutet har bidragit till de fina besökssiffrorna, tror Reimar Larsson. Genom att ta ut fem semesterdagar fick många 16 dagars sammanhängande ledighet.

– Jag har hört flera turister som varit här under säsongen berätta att de inte besökt Ljungdalen på 25 år på grund av den dåliga vägen. Men som beslutade sig för att åka hit när de nåddes av nyheten att sträckan rustats upp, berättar Reimar Larsson.

Nu ska Ljungdalens turistbyrå, som är en ideell förening, tillsammans med byns företagare försöka att fortsätta rida på den positiva vågen som sköljt över byn.

– Vi ser ljust på framtiden, säger Reimar Larsson.

Och det ser ut som Reimar och hans kollegor har sett rätt i sina spåkulor.

Bokningarna under den resterande säsongen ser lovande ut och tristbyrån har flera projekt och samarbeten som de hoppas ska ge utdelning framöver.

– Vecka sju är redan fullbokad, och för dem som hade tänkt vara här under påskveckorna får snabba sig på för att få en stuga, säger Reimar Larsson.

Mer läsning

Annons