Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går fabriken för högtryck

/
 • Det är bråda dagar på ACB Laminats fabrik i Skanderåsen. Personal från Brunflo har fått hoppa in under de sista veckorna och för första gången sedan i somras arbetar två skift med produktionen. Dessutom kan det bli tal om övertid om arbetsledarna ser att tiden inte kommer att räcka till.  Foto: Håkan Luthman
 • Foto: Håkan Luthman
 • Foto: Håkan Luthman
 • Det är bråda dagar på ACB Laminats fabrik i Skanderåsen. Personal från Brunflo har fått hoppa in under de sista veckorna och för första gången sedan i somras arbetar två skift med produktionen. Dessutom kan det bli tal om övertid om arbetsledarna ser att tiden inte kommer att räcka till.  Foto: Håkan Luthman
 • På fabriken i Brunflo är tillverkningen av spånplattor avslutad och företaget har nu riktat in sig på förädlingen av produkterna, vilket sker på fabriken i Skanderåsen.
 • Om en vecka går ACB Laminat i graven. I dag ska konkursförvaltaren träffa möbelföretaget Ikea i Östersund för att diskutera förutsättningarna för tänkbara köpare.
 • Avskedsfesterna bland personalen duggar tätt den närmaste veckan.
 • Christer Björk, facklig företrädare på ACB Laminats fabrik i Skander-åsen, beskriver stämningen bland sina kollegor som något tryckt efter konkursbeskedet.
 • Trots att de anställda gör sin sista arbetsdag på onsdag har arbetsbelastningen på ACB Laminats fabrik i Skanderåsen ökat. För första gången sedan i somras arbetar personalen dubbla skift.
 • Kent Magnusson och Robert Lindahl började arbeta på ACB Laminats fabrik i Brunflo 2006. De senaste veckorna har de förstärkt arbetsstyrkan i Skanderåsen. På onsdag gör de sin sista arbetsdag vid företaget.
 • Truckföraren Fredrik Nydalen är en av dem som ser en ljusning efter sin anställning på ACB Laminat. Han har redan börjat jobba extra på en bensinstation i trakten.
 • Det finns just nu många partier med spånplattor i lagret som väntar på att förädlas och bli färdiga garderober.

Om en vecka gör de anställda på ACB Laminat sin sista arbetsdag. Men än är arbetsbelastningen hög.

Annons


För första gången på ett halvår arbetar personalen dubbla skift – den 23 december ska allt vara klart.

Som LT tidigare berättat har Ikea meddelat att de trots ACB Laminats konkurs är beredd att köpa de garderober som finns i lager samt de produkter som kan tillverkas av det material som redan är inköpt.

På fabriken i Brunflo är tillverkningen av spånplattor avslutad och företaget har nu riktat in sig på förädlingen av produkterna, vilket sker på fabriken i Skanderåsen.

För att företaget ska hinna bli klart med de produkter som utlovats före jul är det just nu högtryck på fabriken i Skanderåsen. Personal från Brunflo har fått hoppa in under de sista veckorna och för första gången sedan i somras arbetar två skift med produktionen. Dessutom kan det bli tal om övertid om arbetsledarna ser att tiden inte kommer att räcka till.

– Det känns lite märkligt att trycket på fabriken har ökat efter konkursen, kommenterar platschefen i Skanderåsen, Stefan Nyström.

Christer Björk är facklig företrädare vid ACB Laminats fabrik i Skanderåsen. Han beskriver stämningen bland kollegorna på fabriksgolvet som något uppgiven, men att hoppet om ACB Laminats framtid fortfarande inte har lämnat de anställda.

– Det är klart att vi lever på hoppet att någon ska vilja ta över – även om den chansen minskar för varje dag, säger han.

Jonas Hansson har arbetat på ACB Laminat sedan 1994. Han tror däremot inte att det finns någon som är beredd att överta ansvaret över verksamheten.

– Jag har svårt att se att någon skulle vilja göra det. Det är bara Ikea som gäller som kund för att vi ska komma upp i de volymer som måste till för att det ska gå runt.

– Jag har jobbat här hela mitt liv, det kommer kännas lite konstigt att lämna på onsdag, fortsätter han.

Kollegan Mårten Wallén håller med.

– Jag har jobbat här i sju år, men jag trodde aldrig att det var av den här anledningen som jag skulle sluta på företaget, säger han.

För de flesta anställda väntar arbetslöshet efter jul- och nyårshelgerna. Några som LT talat med har redan börjat fundera på vad de ska göra efter tiden på ACB Laminat, andra har ännu inga idéer.

– Jag vet inte vad jag ska göra sedan, och jag vill inte tänka på det heller. I alla fall inte nu, då blir hela julhelgen förstörd, säger Robert Lindahl, som tidigare arbetat i Brunflo men som under de två sista veckorna förstärkt arbetsstyrkan i Skanderåsen.

I går berättade LT om det åtgärdspaket i form av en arbetsförmedlare och en studie- och yrkesvägledare som Bergs kommun och Arbetsförmedlingen ska sätta in för att möta den växande arbetslösheten. De anställda på ACB Laminat som LT talat med tycker att det är ett bra initiativ, och hoppas att det ska slå väl ut.

– Någonting måste göras. Många behöver jobb. De här är ju ett dråpslag mot hela kommunen, säger truckföraren Fredrik Nydalen, som själv redan börjat jobba extra på en bensinstation i trakten.

Mer läsning

Annons