Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu avgörs skolrysaren i Berg

Det kan bli en politisk rysare när Bergs framtida skolstruktur för tredje gången på två år ska behandlas av kommunfullmäktige i morgon. Få ledamöter vill uppge hur de tänker rösta.

Annons

Den politiska debatten i Berg har under de två senaste åren präglats av skolfrågan.

I januari 2008 presenterade kommunförbundets utredare Britt Hedberg ett förslag på hur kommunens skolstruktur skulle kunna se ut i framtiden. Och sedan dess har det vänt och vridits på frågan flera gånger.

Tjänstemännen har presenterat mängder med utredningsmaterial, men kritiska föräldrar, byföreningar och politiker har ifrågasatt uträkningarna och fler än en gång har prognoserna stoppats i papperskorgen och man har fått börja om från början.

Det enda nedläggningsförslag som verkställts sedan Hedberg presenterade sin utredning är avvecklingen av skolverksamheten i Oviken. Dessutom har Kövra skola blivit friskola.

I morgon är det meningen att skolfrågan för tredje gången på drygt två år ska behandlas av kommunfullmäktige. Den här gången är det i första hand högstadiet i Rätan som riskerar att stängas. Verksamhetsnämnden har beslutat att Rätans högstudium ska läggas ner till hösten, och att samma öde kommer att gå Skålans skola till möte nästa år om byn inte får sin friskoleansökan beviljad.

Kommunstyrelsen har dock rivit upp beslutet och bestämt att skolorganisationen ska ses över först inför läsåren 2012.

Och mycket tyder nu på att det kommer bli en politisk rysare när frågan ska avgöras i morgon. Men det kan också bli så att ärendet lyfts ur dagordningen om facket och kommunen inte kommit överens under förhandlingarna som påbörjas i morgon förmiddag.

Förutom kommunstyrelsens och verksamhetsnämndens förslag har ledamöterna i kommunfullmäktige också att ta ställning till oppositionens förslag som även det innebär nedläggning av Rätan och Skålan, men där utredningar om den samiska integreringen först ska genomföras.

Och det är svårt att sia om hur ledamöterna kommer att rösta under morgondagens sammanträde.

LT har skickat en enkät till de ledamöter i Bergs kommun som har en e-postadress registrerad hos kommunkontoret. Men frågan verkar känslig.

Bara fem av de 36 tillfrågade politikerna har svarat på frågan hur de planerar att lägga sin röst i morgon.

Kommunalrådet Lena Olsson (BE) har meddelat att hon, om inget oförutsett händer, tänker rösta för att inga skolor läggs ner. Hennes partikamrat Lars-Erik Mackhé har i sitt svar uppgett att han ännu inte bestämt sig i frågan.

Oppositionsrådet Karin Paulsson (S) har inte helt otippat uppgett att hon kommer gå på socialdemokraternas egna förslag. Moderaternas Gunnel Hennebo kommer som det ser ut i nuläget att yrka på återremiss. Miljöpartiets Pietro Rödin tror däremot att frågan kommer att lyftas ur dagordningen eftersom frågan inte är förhandlad med facket på ett korrekt sätt.

Mer läsning

Annons