Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrskog kastade ut gamla trotjänare från älgjakten

/
  • Bo Torstemo och Verner Mårtensson i Salsån tillhör ett av jaktlagen som inte har några jaktmarker i årets älgjakt. På bilden också jaktkompisen Ruff.

Ett 30-tal älgjägare står utan jaktmarker inför årets älgjakt, trots att många jagat i samma område i flera generationer. Anledningen är att Norrskog sagt upp deras jaktarrenden. Uppsägningen fick de lagom till jul.

Annons

Nu står det klart att tre av 14 jaktlag har kastats ut. Det är vad de själva upplever.

– Vi har mist orken, vi sover inte och vi äter inte, säger Bo Torstemo som är jaktledare i Salsåns jaktlag i Hackås.

– Sedan älgjakten började för 70 år sedan har vi jagat på bolagsskogen, som vi säger, och det är fjärde generationen som jagar på dessa marker.

– Men helt plötsligt, inför julen, kom ett brev från Norrskog där de skrev att . Det är så långt från jaktetik man kan tänka sig.

Alla jaktarrenden blev uppsagda. Inga människor från konkurrerande företag skulle längre få jaga älg i Norrskogs skogar.

Bara medlemmar och troende i övrigt skulle få jaga, men de måste vara beredd att betala ett riktigt ordentligt arrende.

I dagarna har tre jaktlag fått veta att de inte längre än önskvärda. Jägare som jagat med sitt lag i närmare 40 år får tacka och gå därifrån.

Allt började med en motion till föreningsstämman där de med voteringens hjälp lyckades rösta genom ett anbudsförfarande. Därmed blev styrelsen överkörd.

Ledningen för Norrskog bestämde att de skulle göra det bästa av situationen. Beslutet skulle följas men med fri prövningsrätt. Det skulle ställas krav som endast nuvarande jaktlag skulle kunna uppfylla, var tanken.

Bland annat måste de vara medlemmar i Norrskog och ha goda kontakter med kringliggande markägare. Och det viktigaste av allt, de måste lägga ett skäligt bud.

Då bestämde sig jaktlagen för att lägga ett bud som var lite högre än de tidigare hade betalat.

– Vi kom överens om att lägga in ett likadant bud så att vi inte skulle försöka köpa skogen av varandra bakom ryggen eller mygla jägare emellan, säger Bo Torstemo.

Efter ett tag ringer Norrskog till två av lagen i Hackås och säger att de öppnat anbuden och att de tänkt ge laget marken men att de lagt ett skambud.

Skulle de ha jakten fick de öka anbudet, var budskapet.

Men Bo Torstemos lag blev aldrig uppringt. Han trodde det berodde på att de uppfyllde Norrskogs kriterier bäst av alla eller att ingen annan lagt bud på deras mark.

I måndags kom chocken. I ett brev talade Norrskog om att jaktmarken gått till ett annat jaktlag.

– Jag skulle alltså straffas för att jag hade ifrågasatt anbudsgivningen, jag skulle inte få någon jakt, säger han.

– Men allra värst är att de som fått jakten inte alls uppfyller kraven, tror Bo Torstemo. De är knappt medlemmar och har inga relationer alls till kringliggande markägare eller granlag.

Marken gick till Ås lantbruksgymnasium.

Norrskog har 30 000 hektar egen mark, halva arealen som gått ut på anbud.

I Mörsil finns älgjägaren Bo Sjölund vars jaktlag inte heller har någon mark att jaga på till älgjakten.

– Jag fick beskedet för en vecka sedan, säger han. Vi är väldigt besvikna över hur agerandet i den här frågan har varit. Det är skrämmande hur de behandlat oss.

Bo Sjölund har jagat på marken i tio år.

– Vi har aldrig haft några klagomål på oss kring hur vi bedriver jakten och tänk alla timmar vi har lagt ner, det finns ingen medkänsla.

– Folk mår dåligt och ligger sömnlösa hela nätterna på grund av detta. Vi är väldigt engagerade och så blir vi bara utkastade i ett julbrev.

Det tredje jaktlaget, från Västjämtland, vill i dagsläget inte kommentera frågan.

Mer läsning

Annons