Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio får lämna AME

En tredjedel av arbetsstyrkan vid Arbetsmarknadsenheten i Berg sägs upp. Vid årsskiftet kommer nio personer att få lämna sina arbeten.

Annons

Det har stormat rejält kring Arbetsmarknadsenheten, AME, i Berg det senaste året. Redan under budgetarbetet inför 2009 föreslogs AME avvecklas. I ett försök att rädda verksamheten deklarerade ett privat bolag att de var berett att överta ansvaret för AME. Men kommunen och det privata bolaget kom inte överrens om villkoren och projektet lades på is.

Nu har de slutgiltiga förhandlingarna mellan facket och arbetsgivaren om verksamhetens framtid avslutats. Resultatet är att åtta av de drygt 20 anställda kommer att få lämna verksamheten i samband med att AME omorganiseras vid årsskiftet. Dessutom kommer en nionde person att omplaceras.

I samband med omorganiseringen försvinner vissa arbetsuppgifter. De anställda kommer exempelvis inte längre att ägna sig åt att snickra föremål och därefter sälja dem, utan ska i stället koncentrera sig på att bland annat serva kommunens miljö- och renhållningsavdelning, beställa åtgärder av kommunens leasingbilar och ägna sig åt konferensservice i Tingshuset.

Dessutom kommer verksamheten att flyttas till tekniklokalerna vid Svenstaviks skola.

Fackförbundet Kommunal har motsatt sig en nedläggning av AME, men har inte fått något gehör.

– Det är bekymmersamt att just den här gruppen, som har det tuffast på den öppna arbetsmarknaden, drabbas, säger Kommunals ordförande i Berg, Jan-Erik Eriksson.

Eriksson tror inte att Berg kommer att göra lika stora besparingar i och med en nedskärning av arbetsstyrkan som kommunen räknat med.

– Det arbete som de här människorna utfört kommer att behövas även i framtiden. Det kommer troligtvis att göra att kostnaden kommer att hamna någon annanstans inom kommunen, säger han.

Mer läsning

Annons