Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa år får Myrvikselever betala för att göra efterlängtad kniv

/
  • Tobias Karlsson är klar med sin kniv redan. ”Nu hoppas jag bara att jag blir godkänd”.
  • Alexandra Zackrisson blir instruerad av slöjdläraren Håkan Hellblom. Foto: Sandra Högman
  • Det har tagit eleverna hela läsåret att få sina knivar klara.
  • På andra håll i Sverige har arbetet med att slöjda egna knivar stoppats då eleverna missbrukat verktyget. ”Några sådana tendenser finns absolut inte här”, säger slöjdläraren Håkan Hellblom.
  • Pelle Karlsson sågar ut ett trästycke till knivslidan.
  • ”Jag har velat göra en egen kniv jättelänge. Jag hade sett fram emot det här”, säger Theresé Ottosson.

Niondeklassarna på Myrvikens skola håller traditionen vid liv. Det senaste decenniet har de elever som läser träslöjd gjort egna bruksknivar. Och årets nior är inget undantag.

Annons

Ett 30-tal elever från tre klasser med nior har valt trä- och metallslöjd. Precis som skolans avgångs-elever har gjort i drygt tio år har årets träslöjdare fått chans att göra en brukskniv med tillhörande slida.

– Det är inget tvång, de får göra ett annat projekt om de vill. Men alla har valt att göra en egen kniv, det har liksom blivit lite av en tradition här på skolan, säger Håkan Hellblom, slöjdlärare i Myrviken.

För Tommie Karlsson i 9C var det en självklarhet att välja kniven framför ett annat projekt.

– Under de år jag har haft träslöjd har jag sett fram emot att få göra en kniv, berättar han.

Theresé Ottosson i 9A håller med:

– Jag har velat göra en egen kniv jättelänge. Jag hade sett fram emot det här.

Knivslöjdandet har tagit hela läsåret i anspråk. I höstas började eleverna att designa formen på kniven och välja material. Därefter har lektionerna bestått av att såga, fila och slipa för att få till rätt utseende.

Med bara två slöjdtillfällen kvar innan det är dags att lämna grundskolan för gott börjar det att blir rätt stressigt för några av niorna. För att hinna bli klar med sina knivar får de boka in en tid i slöjdsalen på någon håltimme.

Tobias Karlsson, 9C, är en av de som kan pusta ut och betrakta sig som klar.

– Jag är glad att jag är färdig, det har varit ett tungt arbete – men roligt. Nu hoppas jag bara att jag blir godkänd, säger Tobias Karlsson.

Som vanligt kommer det att produceras knivar i slöjdsalen på Myrvikens skola även nästa läsår. Men då kommer även åttondeklassarna att få chans att göra en brukskniv.

– Jag vill lägga kniven i åttan i stället, och låta niorna göra ett mer fritt projekt, berättar Håkan Hellblom.

Det betyder att både åttorna och niorna nästa år kommer att slöjda egna knivar. Samtidigt kommer förutsättningarna för dem som vill göra en egen brukskniv att förändras. Eftersom anslaget till läromedel har minskat drastiskt på Bergs skolor kommer de elever som vill göra en kniv nästa år att få betala sitt knivblad, som kostar allt mellan 20 och 700 kronor, själva.

Mer läsning

Annons