Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära piskas till döds av skenande tryckslang

/
 • För drygt tre månader sedan var Jöns Alvar Wikén med om en olycka i samband med konstsnötillverkning              på skidskyttestadion i Åsarna. I två veckor låg han nedsövd på universitetssjukhuset i Umeå. I dag är han nästan helt återställd. ”Det största problemet är att             jobba på att återfå musklerna och konditionen efter att ha legat nedsövd i två veckor, man förtvinar väldigt snabbt när man bara ligger stilla”, berättar han för LT. Foto: Sandra Högman

Den tunga vattenslangen träffade Jöns Alvar Wikén i huvudet. I 15 timmar arbetade läkarna med att återställa hans skalle. Mirakulöst nog är Jöns Alvar i dag nästan helt återställd.

Annons

– Det är helt otroligt vilken tur jag faktiskt haft, säger han till LT.

Lördagen den 15 november i fjol skulle Jöns Alvar Wikén, som under flera år varit aktiv funktionär i Åsarna IK, tillsammans med en kollega tillverka konstsnö på skidskyttestadion i Åsarna. Både Jöns Alvar Wikén och hans funktionärskollega är vana att arbeta med snökanonen och har framställt konstsnö otaliga gånger.

Någon dag innan hade snökanonens vattenslang också använts, men inte tömts på vatten och hade vid den aktuella dagen frusit.

– I normala fall brukar det räcka att blåsa ur slangen med lufttryck för att isen ska släppa, berättar Jöns Alvar Wikén.

Men just den här gången hjälpte inte de vanliga knepen. Jöns Alvar slog då slangen mot en tallstam för att isproppen skulle lossna. Smällen mot stammen hjälpte och isproppen släppte.

I samband med att proppen gav efter blev det en väldig kraft i slangen, som har ett tryck på sju till åtta kilo, och Jöns Alvar flög upp i luften och landade liggande på marken. På grund av det hårda trycket började slangen ”slå” och träffade Jöns Alvars huvud.

– Till en början kände jag ingenting. Den andre funktionären som var med ropade och frågade hur det var med mig och jag skrek tillbaka att det gått bra, säger han.

Jöns Alvar Wikéns glasögon var totaltförstörda, och vid en första anblick såg det ut som Jöns Alvar bara ådragit sig ett par skrubbsår. Han gick ett hundratal meter och stängde av systemet som styr snökanonen tillsammans med funktionärskollegan. Då, ett par minuter efter olyckan, började det blöda kraftigt från hans huvud.

Ambulansen hämtade Jöns Alvar Wikén. Därefter minns han i princip ingenting.

– Det sista jag kom i håg var att jag bad ambulanspersonalen fälla upp ryggstödet på båren, säger han.

Resterande historia har Jöns Alvar Wikén fått berättad för sig.

Han fördes till Östersunds sjukhus där det konstaterades att slagen från vattenslangen orsakat frakturer i skallen. Han fördes i helikopter till universitetssjukhuset i Umeå där han opererades av specialistläkare i 15 timmar. Läkarna byggde upp delar av ansiktet och skallen på konstgjord väg och såg till att hjärnan inte skadats.

– Läkarna har bland annat byggt upp en bihåla i pannan med hjälp av metall, säger han.

De närmaste 14 dagarna låg Jöns Alvar Wikén nedsövd på intensivvårdsavdelningen i Umeå. Därefter flyttades han tillbaka till Östersund. Efter ytterligare en tid på intensiven flyttades han till en avdelning och slussade sedan ut via rehabiliteringscentret Remonthagen. I mitten av januari skrevs han ut för gott och fick åka hem till Storhallen.

– Det första jag minns är när jag vaknade på avdelningen i Östersund. Och det var då tankarna, själva traumat, kom. Jag började fundera över vad som faktiskt har kunnat hända och att jag har haft en fruktansvärd tur i oturen.

– Jag har fått en andra chans.

Nu har Jöns Alvars tunga arbete med att återgå till ett normalt liv börjat. Han är sjukskriven från sitt arbete som vaktmästare på Ski center i Åsarna, men planerar att successivt börja jobba igen om ett par månader.

Det syns inte ett spår i hans ansikte efter den allvarliga olyckan.

– Det största problemet är att jobba på att återfå musklerna och konditionen efter att ha legat nedsövd i två veckor, man förtvinar väldigt snabbt när man bara ligger stilla.

En stor del i rehabiliteringen ingår i att fortsätta det ideella arbetet hos Åsarna IK. Han gör så mycket han orkar.

– Om jag inte fick vara här med jämna mellanrum skulle det nog gå saktare att bli frisk, säger han.

Jöns Alvar Wikén har fortfarande inte besökt skidskyttestadion där olyckan inträffade, och han gruvar sig något inför den dagen han ska sköta snökanonen igen.

– Lite agasamt är det, men det är bara att köra på. Men jag kommer att vara jävulskt vaksam i framtiden, säger han.

Mer läsning

Annons