Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nancys och Lennarts skapande gör debut i ”Öppen trädgård”

/
  • Nancy och Lennart Lindbäck får ofta frågan vad de gödslar med för att få sin trädgård att blomstra. ”När vi svarar att vi inte gödslar tror folk att vi ljuger”, säger Nancy Lindbäck.Foto: Sandra Högman
  • För 15 år sedan såg makarna Lindbäcks tomt ut som vilken igenväxt bondgård som helst. I dag är bakgården en stor visningsträdgård med flera rum. På söndag visar de upp sin grönska i ”Öppen trädgård”.
  • Vissa ser Vallörten som ett ogräs, men Nancy och Lennart har anlagt en häck av växten.
  • Makarna Lindbäck lägger ner mycket tid på sin trädgård i Skucku. Gräsklippningen sköter Lennart. ”Det tar fem timmar att klippa alla ytor”, berättar han.
  • Tagetes är en av alla blomsorter i den stora trädgården.
  • Det började med ett något annorlunda trädgårdsland. I dag är makarna Lindbäcks trädgård 6 000 kvadratmeter stor.
  • Heta dagar kan det passa bra att svalka sig i den gamla jordkällaren som finns på gården.

För 15 år sedan såg makarna Lindbäcks tomt ut som vilken igenväxt bondgård som helst. I dag är bakgården en stor visningsträdgård med flera rum. På söndag visar de upp sin grönska i ”Öppen trädgård”.

Annons

Varje år utser tidningen Land hundratalet trädgårdar i hela landet som får delta i ”Öppen trädgård”. Lennart och Nancy Lindbäck i Skucku debuterar i år i sammanhanget.

Men paret är långt i från debutanter när det kommer till gröna fingrar och trädgårdsskötsel.

Idén till det som i dag är en 6000 kvadratmeter stor visningsträdgård tog sin början för drygt tio år sedan. Nancy Lindbäck, som då arbetat stora delar av sitt liv inom vården, tog tjänstledig för att kunna bygga ut trädgården hemma i Skucku.

– Det började med att vi snyggade till på framsidan av huset. Varje år störde jag mig på hur ratigt det såg ut bakom huset, så vi började så smått rensa upp där med, berättar Nancy.

Paret började med att anlägga ett något annorlunda trädgårdsland och sedan dess har det rullat på i ett rasande tempo. Nästan varje år har paret byggt ut trädgården och därigenom skapat olika ”rum”.

– I och med att vi skapat nya miljöer, byggt in och stängt för på vissa ställen blir det som flera zoner, där flera olika typer av växter trivs, i en och samma trädgård, säger Lennart stolt.

Men nu får det vara färdigbyggt, anser makarna Lindbäck.

– Vi har haft som mål att ha något nytt att visa upp varje säsong. Men nu har vi släppt tanken på att det behöver anläggas nya delar varje år. Att göra någonting nytt kan ju vara att plantera om i det befintliga också, säger Nancy.

– Man måste orka hålla efter också.

Men trots att ett otränat öga tidigare i veckan varken såg en vissen blomma eller gulnat blad har makarna Lindbäck en del att fixa innan de kan öppna sin trädgård för allmänheten på söndag. Lennart ska bland annat hinna klippa gräsmattorna en gång till innan de slår upp portarna.

– Det tar ungefär fem timmar, berättar han.

Mer läsning

Annons