Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna lämnar alliansen

I höstas lämnade vänsterpartiet regnbågsalliansen i Berg. Nu växer sig sprickan djupare än så. I går valde moderaterna att lämna samarbetet.
– Centern lyssnar inte på oss, det känns som om vi sitter gisslan, säger Elise Ryder Wikén, moderaternas gruppledare i Bergs kommun.

Annons

Det var efter valet 2006 som moderaterna tillsammans med bergspartiet, centern, vänstern och kristdemokraterna valde att gå ihop i en allians över blockgränserna. Under förra året ryktades det om en spricka och under hösten valde så också vänsterpartiet att lämna det politiska samarbetet.
Då var det den omdiskuterade skolfrågan som avgjorde saken.
– Droppen som fick bägaren att rinna över kom i samband med beslutet att flytta årskurs sex till högstadieskolorna. När jag föreslog att lägga ärendet på is tills vi bildat en dialoggrupp för skolan blev jag nedröstad av mina egna, sa Alf Lundin, ordförande för vänsterpartiet i Berg då till LT.
I veckan kom verksamhetsnämnden i kommunen med nya sparförslag i skolfrågan. Och då fick även moderaterna nog av samarbetet.
– Fokus har flyttats från sakfrågan och centern kör sitt eget race. De ångar på och lyssnar inte på oss övriga i samarbetet. Vi känner oss som om vi sitter gisslan, säger Elise Ryder Wikén, moderaternas gruppledare i Bergs kommun.
Moderaterna anser att skolfrågan borde ha drivits annorlunda.
– Vi tycker inte att verksamhetsnämnden arbetat fram ett bra underlag där man kunde väga för och nackdelar mot varandra, säger hon.
Vidare tycker de att kommunmedborgarna inte har respekterats ordentligt då de anser att man inte lyssnat ordentligt på de medborgargrupper som finns runt om i kommunen.
Bergsmoderaterna hade gärna sett att samarbetet hade fortsatt, men anser att som skolfrågan har artat sig är det inte möjligt.
Dan-Olov Westberg, ordförande för centern i Berg ställer sig en smula frågande till moderaternas kritik.
– Skolfrågan är ju långt ifrån avgjord än, så jag vet inte hur de tänker. Men vi är de enda som har drivit en tydlig linje i frågan.
– Vi är de enda som har sagt något om det sedan vi lämnade ett remissvar i frågan för 1,5 år sedan, säger han.
Kommunalrådet i Bergs kommun, Lena Olsson, bergspartiet, säger att hon förstår moderaternas beslut att lämna alliansen.
– Utifrån de diskussioner som varit den senaste tiden om samarbetet, så förstår jag det – för samarbetet har inte varit så bra.

Mer läsning

Annons