Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre hjälp till de nyligen arbetslösa

/

Samtidigt som Bergs kommun har högre arbetslöshet än på länge ändrar nu arbetsförmedlingen sina prioriteringar kring vilka som ska få aktivitetsstöd.

De som varit arbetslösa kortare tid än 300 dagar kommer att få mindre hjälp nu än tidigare.

Annons

På grund av lågkonjunkturen de senaste två åren har arbetsförmedlingen särskilt riktat sina insatser mot korttidsarbetslösa, som varit utan arbete mindre än 300 dagar, men från och med i år är det slut med det. Den gruppen ligger långt ner på prioriteringslistan.

– En av bakgrunderna till det är att arbetsmarknaden går bra i landet nu, men här i Jämtlands län har det inte vänt lika snabbt, säger Johan Tegnhed vid Arbetsförmedlingen.

Som har Bergs kommun på två år gått från att ha haft länets lägsta öppna arbetslöshet till den högsta och utvecklingen beror till stor del på .

Kan ni inte göra särskilda lokala undantag där situationen är svår, som till exempel Berg?

– Det går inte att få lokala insatser utan hela arbetsmarknaden är nationell och nu räknas det som att det finns arbete i landet, förklarar Johan Tegnhed.

Han menar att det inte spelar någon roll hur många insatser man gör på lokal nivå — finns inte jobben att få så finns de inte.

På Arbetsförmedlingens kontor i Svenstavik är man nu beredd på att behöva vara hårdare i sin bedömning av vilka som ska få aktivitetsstöd.

– Det är inte totalstopp för alla utom de prioriterade, men vi måste utreda varje insats väldigt noggrant nu, säger Jörgen Olsson, arbetsförmedlare i Svenstavik.

Han har för tillfället tolv jobb i kommunen att erbjuda de arbetssökande.

– Drömmen vore ju att det kunde komma hit någon tillverkningsindustri. Det behövs etableringar eller att befintliga företag expanderar, säger Jörgen Olsson.

Mer läsning

Annons