Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men gruvdrömmarna i Överturingen lever vidare

En gruva i Överturingen skulle generera flera arbetstillfällen och förhoppningarna var stora efter fynden på Storkullen. Kringliggande kommuner hoppades att de skulle leda till gruvdrift och arbetstillfällen.

Annons

– Vi såg väldigt positivt på det, säger Lena Olsson (Be), ordförande i kommunstyrelsen i Bergs kommun.

Fynden hittades i området Storkullen, som ligger vid Överturingen och gränsar till både Västernorrland och Jämtland. En gruva i trakten skulle kunna innebära arbetstillfällen till de kringliggande kommunerna Berg, Härjedalen och Ånge. Lena Olsson (Be), ordförande i kommunstyrelsen i Bergs kommun, tycker att det är tråkigt att det kanadensiska gruvbolaget har dragit sig ur projektet.

– Det är jättesynd för kommunen. Det hade kunnat generare flera arbetstillfällen, säger hon.

Harriet Svensson, som tillsammans med sin väninna Siv Wiik hittade mineralfynden, har inte gett upp hoppet om en gruva på Storkullen. Hon hoppas att något nytt företag snart ska visa intresse för provborrningar. Förhoppningsvis finns det också tillräckligt med malmfynd i området för att det ska kunna byggas en gruva, vilket i sin tur kan generera många arbetstillfällen.

– Vi önskar självklart att det kommer att innebär jobb, säger Harriet Svensson.

– Men vi vet ingenting just nu. Det enda vi vet är att vi är ägare av fyndet. Vem vet, det kanske till och med är något företag som hör av sig redan i morgon, fortsätter hon.

Mer läsning

Annons