Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medalen får kritik: Skapar onödig oro i Berg

Fyra partier i Berg tycker att centerns Torsten Medalens agerande i skolfrågan skapar oro i kommunen.
– Jag har ingen personlig vinning i det här, svarar Medalen.

Annons

Som LT kunde berätta redan för två veckor sedan innebär kommunens budgetbeslut att varje skolelev i Berg måste klara sig på 31 kronor varje månad.

Det betyder att inköpen till undervisningen i bland annat slöjd och hemkunskap delvis har stoppats. LT har tidigare berättat att Svenstavik skola veckan efter sportlovet betalade en slöjdvikarie, men att eleverna inte hade något att arbeta med.

I ett debattinlägg i dagens LT skriver kommunalrådet Lena Olsson, Be, Knut Östman, mp, Elise Ryder Wikén, m, och Alf Lundin, v, att Medalens uttalanden i media om det ekonomiska läget i kommunens skolor skapar oro.

”Torsten Medalen, ordförande i nämnden, försöker vinna egna personliga poäng på det absurda påståendet att det är byskolorna som ställer Svenstaviks barn utan läromedel”, skriver debattörerna.

De anser också att Medalen inte redovisat trovärdiga bevis på att det skulle vara billigare att lägga ned byskolor och de kräver samtidigt att budgeten för läromedel måste återställas.

Torsten Medalen svarar på kritiken:

– Om de inte tycker att det tagits fram tillräckligt med beslutsunderlag är det hårresande. Det här är den fråga där det plockats fram mest underlag, säger Torsten Medalen.

Han håller heller inte med de fyra debattörerna om att det är byskolornas ”fel” att skolornas ekonomi är körd i botten.

– Lokalkostnaderna ökade med 1,5 miljoner kronor i år. Och det finns två områden att spara på inom skolan – lokaler eller pedagogisk verksamhet, säger Torsten Medalen.

Att Medalen skulle försöka plocka personliga poäng tillbaka visar han också.

– Jag tycker att jag har varit tydlig under hela processen. Jag tjänar absolut ingenting på att lägga ned skolor.

Torsten Medalen tycker precis som de fyra debattskribenterna att det skulle kännas bra att återställa budgeten för läromedel.

– Det ska bli intressant att se var de hittar de slantarna. Som jag förstår måste vi spara ännu mer den närmaste tiden.

Mer läsning

Annons