Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Märkligt att så många väljer samma slags liv"

/
  • En enorm frihetskänsla – så beskriver Emil Sergel från Hackås beslutet att ge upp det dagliga livet med rutiner och leva som nomad ett år.
  • Naturupplevelser, så väl som på Bali som hemma på Näkten, var det Emil Sergel mest tog med sig från sin resa.
  • Boken

Han låg magsjuk på Sydamerikas högsta topp och funderade på vad han skulle göra med sitt liv. Nu har Emil Sergel från Hackås levt ett år som nomad.
– Det var en fantastisk frihetskänsla, säger han.

Annons

Emil Sergel är frilansjournalist och filmare och är van att resa över hela världen. Under 2014 befann han sig på baslägret på Aconcagua – Sydamerikas högsta berg – när hans liv tog en dramatisk vändning.

– Jag låg och var magsjuk och nybliven singel i ett tält. Allt var allmänt skit och jag började fundera på vad jag ville. Nu kunde jag ju välja helt själv, säger Emil Sergel.

Han valde att sälja sin lägenhet i Göteborg och göra sig av med det mesta av sina ägodelar. Han bosatte sig i sin surfbuss "Alfie".

– Jag gjorde det för att jag var nyfiken på vad som händer om jag lever ett annat slags liv där jag gör mig fri från ägodelar och rutiner, säger Emil Sergel.

Han har reflekterat en del över att många människor väljer att leva ganska liknande liv.

– Jag kan tycka att det är lite märkligt att så många väljer att leva samma slags liv. Jag säger inte att det är dåligt, men alla jag känner är så där. Man har fast jobb, fem veckors semester, lever i hus eller lägenhet och pensionssparar. Det är inget fel i det men ibland kan jag känna att det är som att alla skulle gå in på en pizzeria och välja Hawaii. Jättegod pizza, men det finns massor med andra pizzor. Jag blev jäkligt nyfiken på att undersöka det, kan jag leva ett annat slags liv?

Det kunde han. I ett år levde han i Sverige, Norge, Sydafrika, Sri Lanka och på Bali. Från Changgu, på sydöstra Bali, har han sitt starkaste minne från året som nomad.

– Att vakna 05.30 på morgonen i Changgu på sydöstra Bali, ta min surfbräda under armen och gå ner till havet, solen på väg upp och det är 30 grader varmt, så paddlar man ut i vattnet, havet är helt spegelblankt men med vågor, jag är helt ensam och sitter mitt emellan två element - himmel och hav. Så började jag varje dag. Den naturupplevelsen är en jättestark upplevelse,

Han kommer inte att släppa den kringflackande tillvaron. Hans liv skiljer sig från det vanliga "Svensson-livet". Mestadels gillar Emil Sergel det, men han kan också få andra tankar.

– Jag är 36 år och det är ganska många vänner som har skaffat familjer. Ibland kan jag känna mig som en 18-åring som sticker ut och backpackar. Vissa dagar kan jag känna "när ska jag växa upp?" och andra dagar "fan vilket magiskt liv jag lever". Den friheten man får av att inte vara bunden till en plats är beroendeframkallande.

I september kommer Emil Sergels bok "Mitt år som nomad", som han började skriva på när hans resa närmade sig sitt slut. Han hoppas att den kan inspirera andra som har liknande funderingar.

– Om det ens är fem personer som sitter och funderar på att förändra sitt liv och så köper de den här boken som gör att de säger upp sig från ett jobb som de hatar och drar – då är jag väldigt nöjd.

Mer läsning

Annons