Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många firar nyårsdagen med pizza

/
  • Mehmet Öngörürs favorit är Provencal med tomatsås, ost, oxfilé, färska tomater, lök och bearnaisesås. Svenskarnas bästa pizza är Kebabpizza. Foto: Ulrika Andersson
  • Restaurangägaren Mehmet Öngörür i Myrviken laddar upp inför nyårsdagen, då äter svenskarna mer än dubbelt så mycket pizza jämfört med en vanlig söndag.
  • Ugnsluckan får gärna stå på glänt under gräddningen, då blir pizzan krispigare.Foto: Ulrika Andersson
  • Pizzorna blir godare med mindre ost, tycker Mehmet Öngörür.Foto: Ulrika Andersson
  • Mehmet Öngörürs restaurang Pelin Meryem är döpt efter Mehmets dotter och dotterdotter.Foto: Ulrika Andersson

Medan nyårsnattens festprissar slappar och låter champagnen gå ur kroppen har pizza-bagarna det hett om öronen.
– Vi förväntar oss folkstorm på nyårsdagen, säger Mehmet Öngörür på Pelin Meryem.

Annons

Nyårsdagen är pizzaätarnas högtidsdag, då är i princip pizza en lika stor självklarhet som skinkan är på julafton. Enligt en rapport som företaget Onlinepizza låtit göra kommer vi i morgon att stoppa i oss mer än dubbelt så mycket pizza som en genomsnittlig söndag.

Statistiken bekräftas av pizzabagaren Mehmet Öngörür på Restaurang Pelin Meryem i Myrviken.

– Det brukar vara bra med folk de första dagarna i januari, säger han.

Men det är inte bara under årets första dag som Mehmet och hans kollegor får ligga i.

Dagarna efter jul är alltid populära pizzadagar på Mehmet Öngörürs restaurang.

– Folk är väl helt enkelt less på julmaten och vill ha någonting annat, säger han och skrattar.

Den populäraste pizzan i Sverige, är enligt Onlinepizzas undersökning, kebabpizza. Var femte pizza som säljs i Sverige har kebab-toppning. Strax efter på försäljningslistan kommer de mer klassiska sorterna Capricciosa, Vesuvio och Hawaii.

Mehmet Öngörürs favorit är Provencal med tomatsås, ost, oxfilé, färska tomater, lök och bearnaisesås.

– Den gör jag om jag bakar till mig själv, säger han.

I övrigt är hemligheten bakom en riktigt god pizza noggrannhet och kvalité, anser Mehmet Öngörür.

– Allt måste vara färskt och av högsta kvalité, en pizza får aldrig innehålla någonting gammalt, säger han.

– Dessutom behöver man inte använda lika mycket ost som folk tror. Att dra ner på mängden ost kan förgylla pizzan och göra att alla smaker kommer fram bättre, fortsätter Mehmet Öngörür.

Onlinepizzas undersökning visar också att göteborgarna lägger mest pengar på pizza. I Göteborgs centrum lägger man 8,8 kronor per invånare och år. På Östermalm i Stockholm spenderas i snitt 3,24 kronor och i Oxie i Malmö 5,81 kronor per invånare och år.

Mer läsning

Annons