Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Macken i Åsarna hotas åter av nedläggning

/
  • Lennart Drotz som i dag driver bensin- stationen  i Åsarna vill sälja verksamheten. Om ingen vill ta över kommer byborna  i Guldbyn att förlora möjligheten att både tanka och handla livsmedel.Foto: Sandra Högman

Macken i Åsarna är återigen nedläggningshotad. Om ägaren inte hittar någon som vill köpa verksamheten är det snart sluttankat i Guldbyn.

Annons

Turerna kring macken i Åsarna har varit många de senaste åren. Sedan Hydro i december 2007 beslutade att sluta leverera bränsle till byns enda bensinstation har verksamheten flera gånger varit en hårsmån från att läggas ner.

Sedan det ödesdigra beskedet levererades för drygt ett och ett halvt år sedan har Lennart Drotz, som i dag driver verksamheten, försökt att hitta en långvarig lösning för att kunna driva bensinmacken med den tillhörande livsmedelsbutiken vidare.

Men han har stött på patrull fler än en gång.

Drotz föreslog bland annat att byns intresseförening skulle bilda ett fastighetsbolag för att försäkra sig om att Åsarna får ha kvar sin bensinstation och mataffär. Men den idén har strandat.

Och nu är det alltså dags igen – macken är återigen hotad av nedläggning.

– Vi har beslutat oss för att sälja eller lägga ner, förklarar Lennart Drotz. Det har ingenting att göra med att verksamheten inte lönar sig, utan dels på att jag gått i pension, dels på att vi ska flytta från kommunen.

Sedan i somras har Lennart Drotz försökt att hitta en lämplig köpare, men ännu inte lyckats.

Han har i dagsläget ett par mer eller mindre intresserade spekulanter, men är fortfarande inte säker på om ett köp kommer att bli av. Om ingen vill ta över kommer byborna att förlora möjligheten att både tanka och handla livsmedel.

– I så fall slutar vi köpa in varor, och stänger någon gång i början av november eftersom vi flyttar kort därefter, säger han och fortsätter:

– Jag har kämpat för att behålla macken, och jag hoppas och tror att någon vill ta över. Men om det värsta scenariot inträffar lägger vi ner, vilket skulle vara förödande för byn. Då ser det snart ut som en fäbodvall här och vad får det för effekter på skolor och samhällsservice?

Mer läsning

Annons