Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif och hans sambo fick lämna ACB

/
  • Både Leif Olander och hans sambo gjorde sin sista dag på ACB Laminat i fredags. ”Det är klart att det är hårt att tappa två inkomster”, säger han.  Foto: Sandra Högman

Uppsägningarna på ACB Laminat har drabbat familjen Olander-Samuelsson i Klövsjö hårt. I fredags gjorde både Leif och hans sambo Ilona sin sista dag på företaget.

Annons

– Det är klart att det är hårt att tappa två inkomster, säger Leif Olander, som varit anställd på ACB Laminat sedan december 1998.

– Om jag hade varit företagsledare hade jag nog tagit lite mer hänsyn och inte låtit två från samma familj gå, fortsätter han.

I mitten av augusti varslade ACB laminat 60 anställda om uppsägning. Redan i inledningsskedet stod det klart att fabriken i Skanderåsen, där både Leif Olander och hans sambo Ilona Samuelsson arbetade, skulle drabbas hårdast.

– Under de tidigare varslen har jag känt mig relativt säker på att få behålla jobbet, men eftersom det är lite andra regler som gäller när företaget är under rekonstruktion var jag inte lika säker den här gången, berättar Leif Olander.

Efter överläggningarna med facket stod det alltså klart att både Leif och hans sambo Ilona var två av de som skulle tvingas gå från företaget. I fredags gjorde de sin sista dag på jobbet, men kommer under uppsägningstiden att ha rätt till den statliga lönegarantin.

– Jag har inte riktigt hunnit smälta det här ännu. Jag jobbade på fabriksstäd och trodde att jag skulle bli kvar eftersom lokalerna alltid måste städas, säger Ilona Samuelsson.

– Det var väldigt vemodigt att städa ur sitt skåp i fredags.

Leif Olander håller med:

– Det är synd, jag har alltid trivts väldigt bra på företaget. Framför allt det sista året när jag bytte arbetsuppgift.

Nu planerar Leif Olander att byta bransch och satsa på turism. Han äger marker i anslutning till Katrinabacken och har för avsikt att bygga fritidshus när detaljplanen över området är klar.

Via det omställningsföretag som ACB Laminat anlitat hoppas Leif kunna få hjälp att komma i gång med verksamheten.

Samtidigt hoppas han att ACB Laminat ska resa sig ur den svacka som företaget befunnit sig en längre tid.

– Jag hoppas att det vänder och att de kan återanställa delar av personalen. ACB Laminat är viktigt både för den lilla kommunen Berg och hela Jämtlands län, säger han.

Mer läsning

Annons